Se schimbă modul de recrutare a funcționarilor publici

Guvernul a adoptat joi o hotărâre pentru aprobarea Planului de recrutare a funcționarilor publici şi a Planului de promovare în funcții publice de conducere, pentru perioada 2025-2026.
Hotărârea de Guvern aprobă Planul de recrutare a funcționarilor publici și Planul de promovare în funcții publice de conducere, valabile pentru o perioadă de doi ani, respectiv 2025-2026.
Adoptarea celor două planuri constituie o condiționalitate pentru îndeplinirea Jalonului 417 din PNRR.
Planul de recrutare a funcționarilor publici și Planul de promovare în funcții publice de conducere, pentru perioada 2025-2026 reprezintă instrumentele care stau la baza monitorizării rezultatelor procesului de recrutare prin concurs național.
Prin Planul de recrutare a funcţionarilor publici se previzionează necesarul de resurse umane din funcţia publică cu excepţia celor care beneficiază de statute speciale, iar prin planul de promovare în funcţii publice de conducere se previzionează necesarul pentru ocupare prin promovare a unor funcții publice de conducere la nivelul autorităţilor şi instituțiilor publice. Ambele planuri sunt concepute pentru o perioadă de doi ani.
Cele două planuri au fost întocmite pe baza datelor transmise de către autorități și instituții publice.
Hotărârea privind aprobarea Planului de recrutare a funcţionarilor publici și a Planului de promovare în funcții publice de conducere a fost inițial elaborat pentru perioada 2024-2025, însă pentru că nu a fost adoptat anul trecut în Guvern, a fost necesară modificarea perioadei de referință. În acest sens, ANFP a reluat în luna ianuarie a acestui an procedura.
Conform aceluiași act normativ, o platformă informatică de concurs va permite încărcarea planurilor de recrutare și promovare și va putea genera rapoarte analitice, dashboard-uri și statistici, prin care se va monitoriza gradul de ocupare, după etapa de selecție, a posturilor prevăzute în planul de recrutare/promovare.
De asemenea, se are în vedere posibilitatea de generare a unor serii de date statistice accesibile publicului, unele categorii de date destinate unor instituții publice, precum și posibilități de analiză comparativă (intrări-ieșiri, grad de absorbție, rată de succes) prin raportare la datele incluse în anexele la actul normativ.
Un Raport de monitorizare ex-post va include mai mulți indicatori monitorizați precum numărul de concursuri lansate, în funcție de categoria și gradul funcției publice; numărul de posturi vacante în 2023, 2024, 2025 și 2026, în funcție de categoria și gradul funcției publice; numărul de posturi vacante (în funcție de categorie și grad) ocupate de candidați recrutați în 2023, 2024, 2025, 2026, etc.
Odată cu aprobarea Planului de recrutare a funcţionarilor publici, pentru perioada 2025-2026, se impune abrogarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 243/2024.
Adoptarea celor două planuri se realizează la recomandarea Băncii Mondiale, având in vedere că procesul actual de recrutare pentru funcțiile publice din România nu face parte dintr-un proces strategic de planificare a resurselor umane.
Vizualizări: 1,325
Distribuie Trimite pe WhatsApp