Festival de răcituri la Tismana
Ploaia și vremea rea nu i-au ținut departe pe pofticioși de festivalul răciturilor organizat ieri pentru a patra oară în ultimii ani la Tismana. Turiști sau localnici, consumatorii de ocazie au avut de ales între diferitele feluri de piftii și sarmale, o noutate la ediția din acest an reprezentând-o rețetele raw vegan. Rozana Butulescu, proprietara unui restaurant deschis recent în municipiul Târgu Jiu, a fost cea care a reușit să stârnească cel mai mare interes din acest punct de vedere, curioșii încercând pe rând atât piftiile, cât și sarmalele sau prăjiturile făcute altfel decât le știe toată lumea. Până și membrii juriului au rămas impresionați, o turistă constatând că în rețetele respective se găsește destul de mult mac. „Macul e afrodiziac, poate ne dă și nouă idei să devenim raw veganieni, dar nu cred că ne face rău pentru că semințele sunt recomandate de orice nutriționist”, a spus un client.
Cele mai multe rețete s-au bazat însă pe produse tradiționale, respectiv, ciolan de porc, șorici, dar și pasăre, prepelițe sau fazani. Proprietarul unei pensiuni din Mehedinți, Mitică Popescu, a menționat chiar că a trebuit să fiarbă vreo 50 de capete de somn și știucă pentru a scoate o piftie bună, cantitatea mare fiind necesară pentru a compensa lipsa gelatinei. Vremea rece a ținut însă cu expozanții, reprezentanții unor pensiuni și hoteluri din zonă, tot ce a fost expus pe mese fiind consumat în câteva minute. În ciuda ploii, s-a stat la coadă pentru sarmalele oferite gratuit de către organizatori, filiala județeană a ANTREC, cei care s-au „orientat” repede reușind să deguste și cele mai multe produse. „Eu m-am ales cu niște must. Aici trebuie să vii cu ceva tupeu, cu plasa după tine și să dai din coate că e multă lume, dacă vrei să prinzi ceva. Dar și mustul e bun pentru că e proaspăt”, a spus un turist care a preferat să privească mulțimea mai de la distanță decât să se înghesuie pe la mesele cu tot felul de bunătăți pe ele.