Bani europeni aduşi la Stejari de învăţătorul satului

Este învăţător de aproape 30 de ani, dar îşi completează veniturile accesând fonduri europene. A făcut pe bani europeni o crescătorie de melci, o stupină, iar acum creşte porci, păsări şi cultivă goji. Următorul proiect – o pensiune turistică, ridicată tot pe fonduri europene. Vasile Deaconescu spune că mai face proiecte şi vecinilor, pentru ca aceştia să nu mai dea bani la consultanţi.

Este învăţătorul care desluşeşte micilor şcolari din Stejari tainele abecedarului şi le călăuzeşte paşii în primi ani de şcoală. Vasile Deaconescu s-a făcut învăţător cu zeci de ani în urmă, fiind vorba de o moştenire de familie. Soţia sa este profesor în aceeaşi comună, ambii luând hotărârea cu ani în urmă să pună pe picioare o afacere pe fonduri europene. ”În 2006 am avut prima fermă de melci de pe Valea Amaradiei, cu fonduri europene prin SAPARD. În 2011 am încheiat cu melcii, pentru că am avut probleme cu desfacerea şi atunci am accesat fonduri pentru creşterea animalelor şi cultura plantelor, afacere de care mă ocup şi astăzi împreună cu familia mea. Soţia a devenit specialistă în stupi, ea se ocupă de ei, eu mă ocup mai mult de animale”, a spus Vasile Deaconescu, învăţător.

A fost greu la început

Decizia de a pune pe picioare o afacere a venit după ce învăţătorul a constatat că veniturile din învăţământ nu-i sunt suficiente pentru a le asigura celor doi copii ai familiei o creştere decentă. ”Am fost practic obligat să fac şi altceva pentru completarea veniturilor familiei. Am doi copii, un băiat care a terminat facultatea şi lucrează în contabilitate şi fata a terminat tot contabilitatea şi lucrează în Craiova. I-am îndemnat să facă orice altceva, nu învăţământ. Părinţii mei au fost unul învăţător şi celălalt contabil. Nu am avut alte mijloace să ne dezvoltăm în comună, a fost greu la început, dar acum mă bucur de realizări. Am învăţat să scriu proiecte pentru a putea accesa singur fonduri europene, ba chiar am ajutat şi câţiva vecini cărora le-am făcut proiecte”, povesteşte învăţătorul Vasile Deaconescu.

Bărbatul îmbină cu succes meseria de învăţător cu cea de fermier, astfel încât atunci când nu este la catedră, Vasile Deaconescu îngrijeşte cei 20 de porci ai familiei, le dă de mâncare păsărilor şi munceşte cele aproape trei hectare de teren. ”Am şapte femele de reproducţie, un mascul, patru porci de alte categorii şi opt purcei. Mai am şi 78 de stupi, un hectar cultivat cu pruni, alte 2,94 de hectare de pământ pe care-l cultiv cu ovăz, grâu, lucernă pentru a asigura hrana animalelor. Mai am şi 50 de pomi goji, am avut 100 însă am pierdut mulţi cu seceta din vara asta. Fructele goji sunt extrem de benefice pentru sănătate şi am decis să le cultiv în scop personal, pentru familie. Mai cultiv şi trandafiri, gladiole. Sigur că mă ocup şi cu comercializarea produselor din gospodărie, ouă, miere, purcei. Într-un timp am cultivat şi paullonia, o plantă care se foloseşte pentru cherestea, dar eu am folosit-o mai mult pentru stupi, prindea foarte bine la albine”, a spus Vasile Deaconescu.

În timpul liber scrie cărţi

Şi pentru că învăţătorul a prins gustul afacerilor de mult timp, în prezent lucrează la un alt proiect tot pe fonduri europene. Vrea să înfiinţeze la Stejari o pensiune agro-turistică. ”Voi face o pensiune agro-turistică aici în Stejari. Vreau să schimb destinaţia în măsuri non-agricole astfel încât producţia care o obţin în agricultură să aibă desfacere în agro-pensiune”, a mărturisit învăţătorul Deaconescu. Meseria de fermier nu l-a împiedicat pe dascălul Deaconescu să le fie aproape copiilor şi să aloce timp activităţilor culturale. ”Am scos o monografie a comunei Stejari în 2012 şi două cărţi în domeniul educaţional în 2013, ”Evaluarea în învăţământul primar, funcţii şi importanţă” şi „Universul literar al claselor mici”. Am avut zeci de articole în reviste de specialitate. Eu sunt învăţător din 1986 pe raza comunei, am fost şi la Piscoi, Stejari şi la Baloşani, toată comuna. Îmi place meseria de dascăl, îmi face plăcere să lucrez cu copiii, chiar dacă sunt multe nereguli în învăţământ o să mă dedic tot timpul elevilor”, a spus Vasile Deaconescu, învăţător.

DSC_0007

Vizualizări: 328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: