Fermele de păsări din Gorj, controlate de veterinari
Inspectorii sanitar-veterinari verifică zilele acestea cele două ferme avicole din judeţul Gorj. Se vor face verificări referitoare la respectarea normelor de biosecuritate. În paralel, la nivelul judeţului se desfăşoară o amplă acţiune de vaccinare a găinilor împotriva pseudopestei aviare, o boală similară gripei aviare. Cu această ocazie autorităţile au luat măsuri pentru a preîntâmpina eventuale focare de gripă aviară, mai ales că într-o ţară vecină această boală a făcut ravagii.
Fermele de păsări de la Târgu Jiu şi Brăneşti vor fi verificate zilele acestea de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj. Acolo unde vor fi găsite nereguli vor fi aplicate sancţiuni, avertizează conducerea direcţiei. „La ferma de la Târgu Jiu avem pui de carne şi la Brăneşti găini ouătoare. Verificăm normele de biosecuritate. Aplicăm şi sancţiuni acolo unde găsim discontinuităţi în împrejmuirea fermei, dacă depistăm prezenţa unor câini în interiorul fermei. Câinele este un vector care poate să transmită anumiţi viruşi şi bacterii”, a declarat Ion Iliuţă, şeful DSV Gorj.
În perioada februarie-martie medicii veterinari vor vaccina găinile, bibilicile şi curcile din gospodăriile gorjenilor împotriva pseudopestei aviare, una dintre cele mai grave boli infecţioase şi contagioase ale păsărilor, acţiune obligatorie an de an. Pentru că într-o ţară vecină evoluează un focar de gripă aviară, medicii veterinari vor profita de această ocazie şi vor extinde verificările chiar şi la gâşte şi raţe pentru a înlătura din timp orice focar de acest gen. „Luăm nişte măsuri care vizează orice boală şi în special bolile acestea cum e gripa aviară, având în vedere că e un focar de gripă înalt patogen în Bulgaria”, a mai spus Ion Iliuţă.
La nivelul judeţului Gorj sunt peste un milion de păsări în gospodăriile individuale. Costul vaccinului la găini şi celelalte păsări este suportat de cetăţeni şi poate varia între 0.50-1RON/pasăre.