Meşterii populari şi-au arătat măiestria la muzeu
Trei meşteri populari din judeţul Gorj au oferit lecţii de meşteşug tradiţional gorjenesc celor care au vizitat ieri Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu. Cei prezenţi au putut să vadă cum se confecţionează un covor ţărănesc, cum se sculptează o icoană sau cum devine un pumn de lut o carafă de vin în doar câteva minute.
Muzeul Judeţean Gorj a vernisat ieri expoziţia „Repere ale civilizaţiei populare tradiţionale”. O expoziţie menită să arate vizitatorilor meşteşugurile gorjenilor de odinioară. Câteva zeci de obiecte tradiţionale au fost etalate spre a fi admirate. La deschiderea oficială a expoziţiei trei meşteri populari din trei zone diferite ale judeţului Gorj au oferit vizitatorilor demonstraţii prin care au arătat cum erau confecţionate înainte obiectele de lut, de lemn sau covoarele. „Scoarţa oltenească o reprezint şi o voi reprezenta atâta timp cât mă va ţine firul. Lucrez de 45 de ani. Asta mi-a fost meseria şi cu ea voi închide drumul vieţii. Lucrez la război. Din păcate astfel de covoare nu mai sunt la căutare. Oamenii sunt tentaţi să aleagă noul. Mai interesaţi par să fie străinii”, a spus Valentina Gheorghe din Bălăneşti.
O adevărată demonstraţie de artă a dat-o un bătrân de 73 de ani din Corneşti, comuna Băleşti. Mâinile bătrânului au creat în doar câteva minute dintr-o bucată de aluat din lut un vas pentru vin. „Vreau să fac o cană mare de vin. Pentru mine nu e greu, asta pentru că lucrez de la 11 ani. Am învăţat acest meşteşug de la tatăl meu. M-am angajat la mină la Rovinari şi de acolo lucram şi la oale. Acum 30 de ani din asta trăiam. Era satul nostru de olari care numai din olărit îşi câştiga existenţa. Acum, după ce a ieşit porţelanul, plasticul, e mai greu să trăieşti din asta”, a spus Dumitru Coneru.
Vizitatorii au mai putut să vadă la Nicolae Văideanu din Peştişani cum se sculptează o icoană.
Expoziţia de obiecte tradiţionale gorjeneşti va putea fi vizitată la Muzeul Judeţean până la finele acestei luni. „Toate acestea îşi propun să readucă în atenţia, mai ales a tinerilor, satul românesc de altădată, cu toate valorile sale”, a spus Albinel Firescu, reprezentant al muzeului.