Fabrici chinezeşti de cărămidă la Turceni şi Rovinari
O companie din China este interesată în construirea a două fabrici de cărămidă în judeţul Gorj pentru a folosi cenuşa rezultată în urma arderii cărbunelui de către Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. Vestea pică numai bine pe un aşa "praf" economic, mai ales că şi Lafarge continuă demersurile pentru a ridica în sudul judeţului o fabrică de gips carton.
Directorul adjunct al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine, Claudiu Preoteasa, ne-a confirmat faptul că a purtat deja o rundă de discuţii cu posibilii investitori din China şi, după Paşti, va avea o nouă întâlnire cu aceştia. Conform lui Preoteasa, chinezii ar fi dispuşi să investească aproximativ 10 milioane de euro în fiecare din cele două fabrici de cărămidă. Numărul locurilor de muncă ce pot fi create prin realizarea acestor investiţii este de câteva sute, directorul adjunct al ARIS spunând că partenerii chinezi s-au arătat foarte interesaţi de derularea proiectelor respective. "Discuţiile au fost doar de tatonare, dar după cum au decurs acestea şi la interesul pe care l-am văzut din partea potenţialilor investitori, cred că lucrurile vor evolua în bine pe parcursul anului. Evident că voi face tot ceea va depinde de mine pentru a-i atrage pe aceşti investitori pe meleagurile Gorjului, mai ales că este vorba de posibilitatea apariţiei câtorva sute de locuri de muncă", spune Preoteasa, gorjeanu fiind numit în funcţie de pe la începutul lunii.
Lafarge nu a renunţat la fabrica de la Turceni
Posibila construire a fabricilor de cărămidă este anunţată la câteva luni după ce compania Lafarge-Romcim a semnat un parteneriat cu Complexul Energetic Turceni pentru a prelua o mare parte din cantitatea de cenuşă la o fabrică de gips carton pe care o va construi anul acesta în zonă. Investiţia este estimată la 100 de milioane de euro, directorul general al CE Turceni, Eugen Rotaru, precizând că francezii au solicitat numeroase informaţii în ultima perioadă pentru a putea finaliza proiectul în baza căruia să treacă la construirea fabricii. Dacă ţinem cont că Lafarge a concurat cu Rigips România pentru realizarea investiţiei respective, devine evident că francezii îşi vor duce proiectul până la capăt, în ciuda crizei economice.
Investiţia Lafarge ar urma să creeze şi ea câteva sute de locuri de muncă, chiar dacă despre proiectul respectiv nu s-a mai vorbit nimic în ultima vreme. Contractul dintre Lafarge şi CE Turceni a fost semnat de fostul director general Dumitru Cristea, înainte ca acesta să fie implicat în scandalul de corupţie de care a avut parte la sfârşitul anului trecut. Din echipa care a semnat atunci contractul nu a mai rămas nimeni, Victor Banţa fiind şi el schimbat din funcţia de prefect, la fel ca şi amicul său din Guvern, Emanoil Neguţ, care era în acel moment şef al Corpului de Control. Cu toţii au fost prezenţi într-o ceremonie la Prefectură pentru a vorbi despre investiţia respectivă, cele mai puţine vorbe rostindu-le Ion Iordache, edilul din Turceni care are toate şansele ca până la finalul mandatului să vadă proiectul materializat, indiferent de schimbările care vor mai fi la complexul energetic.