Export de energie pentru ajutarea SNLO

Ministrul Economiei Adriean Videanu a anunţat la Târgu Jiu că au fost mai multe discuţii privind soluţionarea problemelor pe care le are Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, care, de azi, se vede nevoită să îşi trimită acasă angajaţii din Mehedinţi şi Vâlcea pentru a sta două săptămâni în şomaj tehnic.

Cererea de cărbune rămâne mică, producţia pe hidro fiind apreciată ca foarte mare, ministrul economiei spunând că soluţia găsită pentru menţinerea SNLO la linia de plutirea o reprezintă exportul de energie produsă la Rovinari, Turceni şi Craiova. Complexurile energetice ar urma să formeze împreună un pachet de 500 MW pe care România să-l exporte, destinaţia nefiind făcută publică, Videanu precizând doar că „la vecini”.

Un milion de tone de cărbune de la SNLO

“Am reuşit să facem nişte pachete de energie, astfel că cele trei complexe energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, împreună cu Electrica, vor exporta 500 de megawaţi. Exporturile vor viza ţările din vecinătatea României. Astfel, prin această măsură, care poate fi aplicată prin ordin al ministrului Economiei, adică al meu, consumul de cărbune al SNLO va creşte cu un milion de tone. Nu din cauza SNLO există pierderea financiară sau blocajul. Discuţia de vineri a vizat analiza situaţiei şi a activităţii celor trei unităţi miniere şi energetice din Gorj. Până la sfârşitul anului o să înfiinţăm cele două mari companii”, a spus ministrul Videanu.

Astfel s-ar asigura un consum suplimentar de un milion de tone, ceea ce ar face ca, la sfârşitul anului, SNLO să aibă livrări de minim 14,5 milioane tone, adică limita de jos pentru evitarea unor pierderi majore. Societatea va încheia anul cu pierderi, dar nu va mai face disponibilizări, Videanu precizând că lucrurile ar fi putut sta altfel dacă compania Electra ar fi devenit funcţională. Ministrul a menţionat că Guvernul pregăteşte o serie de acte normative care să urgenteze înfiinţarea Electra toamna aceasta, procesul de constituire a noii societăţi fiind blocat în diferite procese de cei care contestă în instanţe apariţia Electra.

Videanu a mai spus că toate contractele vor fi încheiate cu garanţii de plată. “Am să încerc ca această situaţie să nu se mai repete din anul 2011. De anul acesta, toate contractele se vor face cu garanţii de plată, astfel încât SNLO să nu mai sufere din acest punct de vedere, să nu se mai confrunte cu un blocaj financiar. E păcat ca o astfel de entitate să fie afectată de acest blocaj la nivelul comunităţilor locale. La nivelul Guvernului va trebui să găsim o soluţie pentru a acorda sprijin comunităţilor locale. Pentru acele comunităţi locale care au nevoie de sprijin trebuie să găsim soluţii”, a spus ministrul Videanu.

Ordonanţă pentru Electra

Minerii au primit cu această ocazie şi vestea că nu vor pierde la salariul anul acesta, dar nici nu vor avea creşteri salariale. Complexurile energetice renunţă însă la programul de lucru de sâmbătă şi duminica, iar fondul de salarii este redistribuit în funcţie de productivitatea muncii, Adriean Videanu precizând ferm că nu va admite depăşirea actualului fond de salarii. Ministrul a mai menţionat şi că nu intenţionează sub nicio formă să efectueze schimbările în actualele echipe manageriale, precizând că este mulţumit de rezultatele de până acum. În privinţa Electra, demnitarul a spus că Guvernul are în plan un act normativ care să fie aprobat toamna aceasta şi care să asigure înfiinţarea noii companii energetice până la sfârşitul anului. Procedurile de înfiinţare au fost blocate de câteva luni de diferite contestaţii depuse la instanţele de judecată, Adriean Videanu declarând că actul normativ va asigura înfiinţarea Electra şi Hidroenergetice în următoarele luni, fără a oferi însă informaţii suplimentare pe această temă.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: