Examene după gratii. Aşteaptă rezultatele la Evaluarea Naţională şi probele la Bac, în Penitenciar
Mai mulți deținuți încarcerați la Penitenciarul din Târgu Jiu continuă studiile și după gratii. Indiferent de motivul care i-a lipsit de libertate, sunt și tineri care țin morțiș să încheie studiile ca atunci când vor ieși din închisoare să se poată angaja mai repede. În această perioadă, sunt deținuți care susțin Bacalaureatul. Pentru asta, se pregătesc și în spatele gratiilor, în fiecare zi.
În această săptămână, doi deținuți de la Penitenciarul din Târgu Jiu au susținut probele la Evaluarea Națională. Așteaptă, cu nerăbdare, rezultatele care se vor afișa luni. Aceștia au avut profesori care le-au predat în fiecare zi. „Doi deținuți au susținut probele din cadrul examenului de Evaluare Națională. Astăzi (n.r. miercuri) au susținut proba la Matematică. Probele se susțin în cadrul Penitenciarului Târgu Jiu într-un spațiu amenajat corespunzător. Asistența a fost asigurată de o comisie stabilită de Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Toate probele s-au desfășurat sub supraveghere audio-video”, a explicat Lavinia Lupu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu.
„Obțin nota de trecere!”
Rafael Bădoiu are 30 de ani. Mai are puțin timp până când va părăsi Penitenciarul. Este din Pitești, de profesie muzicant, spune el. Așteaptă eliberarea pentru a merge să-și strângă copilul în brațe. A vrut să urmeze cursuri și în spatele gratiilor pentru a putea măcar să obțină permisul de conducere când va fi eliberat. „Am susținut proba la limba și literatura română și la matematică. A fost foarte ușor. Mă aștept să obțin nota 7, măcar nota de trecere. A fost greu să mă pregătesc. Am avut profesori deosebiți în cadrul Penitenciarului. Am fost zilnic la activitățile de aici. Mi s-a părut mai grea proba de matematică. Înainte de a fi închis, intrasem în clasa a VIII-a și am urmat ultimul an de gimnaziu aici, la Târgu Jiu. Am făcut, în paralel, înainte de a ajunge aici, cursurile unei școli de arte din Pitești. Mai am două luni și două săptămâni până când mă voi elibera. Îmi doresc să ajung cât mai repede lângă familia mea. Am ținut morțiș să susțin examenul pentru că nu poți face nimic dacă nu ai măcar opt clase. Îmi trebuie cel puțin opt clase să pot obține permisul auto”, ne-a mărturisit tânărul.
„Profesorii au avut răbdare cu noi”
Un alt tânăr care a vrut să urmeze cursurile și în Penitenciar este Mihai Benoniu, în vârstă de 32 de ani. Este din Târgu Cărbunești. Nici el nu mai are mult timp până când va fi eliberat. A învățat în fiecare zi pentru examenele din această săptămână. „A fost dificil, dar am avut parte de profesori foarte buni și și-au dat toată silința. Nu a fost așa greu de învățat în spatele gratiilor. Ne-am pregătit pe tot parcursul anului. Eu am urmat, în Penitenciar, clasele a VII-a și a VIII-a. Profesorii au avut răbdare cu noi. Mie mi s-a părut mai grea proba de la limba română pentru că se cerea să scrii mai mult. Și eu mă aștept să obțin o notă de trecere. Vreau să merg la liceu, la Liceul din Bârsești, când mă voi elibera, peste două săptmâni”, a mărturisit Mihai.
Examenul „maturității”, tot după gratii
Pe lângă cei doi deținuți care au susținut probele în cadrul Evaluării Naționale, alți trei condamnaţi se pregătesc pentru probele scrise la Bacalaureat. „În cadrul acestui examen, trei deținuți susțin probele. Un deținut susține toate probele, iar doi vor susține probele scrise. Cursurile liceale și examenul de Bacalaureat se desfășoară sub coordonarea Liceului Tehnologic Bârsești. La finalul acestui an școlar, am avut opt deținuți care au absolvit clasele I-IV, nouă deținuți care au absolvit clasele V-VIII și nouă deținuți care au urmat cursurile liceale”, a mai declarat Lavinia Lupu.