Eu cu cine votez? Azi - candidații la Primăria Motru

Motru, al doilea municipiu al Gorjului, este întotdeauna disputat aprig de partidele politice. În 2016, PNL a reușit să câștige postul de primar prin Gigel Jianu, printr-o conjunctură cu care rar te întâlnești în lumea politică. Primarul PSD de atunci, Hanu, nu a mai candidat, iar când PSD a ales să îl susțină pe Cosmin Morega, mai mulți pesediști au plecat din partid și au candidat independent sau de la alte partide. Este cazul Cameliei Khraibani, al lui Tudor Dobrică sau Ion Sanda. Fragmentarea votului PSD a dus atunci la victoria peneliștilor.

PNL susține și în 2020 candidatura lui Gigel Jianu. Acesta a câștigat în 2016 pe promisiuni care s-au dovedit a fi fără acoperire, cum ar fi transformarea municipiului în oraș, crearea unui parc industrial, rezolvarea problemei câinilor fără stăpân în 6 luni, modernizarea spitalului cu bani europeni. Ani la rând s-a plâns că nu a putut face mare lucru, din cauza datoriilor moștenite de la administrația Hanu, dar și a ostilității consilierilor locali.

În 2016, Jianu și-a câștigat mandatul cu mai puțin de 30% din voturi. În iulie 2020 anunța că a racolat în echipa lui trei dintre foștii contracandidați, pe Ion Iorga, Ion Sanda și Adrian Luță, care în total au depășit acum patru ani o mie de voturi. Cel puțin unul dintre ei, Ion Sanda, a fost văzut apoi în Motru în campanie cu candidatul PMP, Constantin David.

PSD a înregistrat candidatura lui Cosmin Morega, un viceprimar care timp de patru ani l-a tocat mărunt pe Jianu. Au fost din nou nemulțumiri și plecări din partid, dar mai puține. În 2016, în ciuda multor dezertări din PSD, Morega a fost la doar 500 de voturi de Jianu.

Principala promisiune a lui Morega în această campanie este constituirea microregiunii Valea Motrului în a cărei componență vor intra municipiul Motru cu satele aparținătoare, alături de comunele Cătunele, Glogova, Samarinești și Văgiulești, în vederea atragerii de fonduri europene. De asemenea, candidatul promite că va acorda mai multă atenție infrastructurii din satele care aparțin de Motru.

ALDE propune candidatura fostului senator Ilie Petrescu. Fost lider al PRM, Petrescu a luat voturi la Motru indiferent de la ce partid a candidat, inclusiv de la inexistentul PSRo acum patru ani, când a ieșit al treilea. Are lipici la un anumit tip de electorat și este foarte probabil să intre în Consiliul Local.

Partidul Mișcarea Populară l-a transferat pe Constantin David de la PSD, mai cunoscut în calitatea lui de director de carieră. Acesta pare să aibă susținerea unui influent lider sindical, Nelu Roșca.

Alianța USR Plus propune candidatura lui Florin Preda-Dochinoiu, fost șef în poliție, dar și scriitor. “Planul meu pe termen mediu este acela de a transforma Motru într-un oraș cu activități economice diverse, ce implică linii de producție și fabrici, activități comerciale diverse, dar și dezvoltarea agriculturii locale”, a transmis acesta pe pagina de socializare, unde a publicat o listă mai mare de intenții.
Un candidat extrem de vocal propune Partidul Ecologist Român, în persoana liderului sindical Nicu Bunoaica. Din partea Alternativei pentru Demnitate Națională (ADN) va candida un tânăr, Petre Cristian Jianu. Dan Cristinel Globașu va candida din partea Partidului Puterii Umaniste social-liberal. Din păcate, deși suntem în pandemie și mulți candidați ar trebui să se promoveze online, pe paginile de socializare, cei mai mulți nu dau atenție acestui aspect.

La Motru, în 2016, au fost următoarele rezultate: Gigel Jianu (PNL) - 2.647 voturi, Cosmin Morega (PSD) - 2.125 voturi, Ilie Petrescu (PSRo) - 1.056 voturi, Ion Iorga (UNPR) - 559 voturi, Camelia Khraibani (independent) - 513, Tudor Dobrică (ALDE) - 461 voturi, Ion Sanda (independent) - 436 voturi, Camelia Stanciu (PNTCD) - 381 voturi, Adrian Luță (PND) - 227 voturi, Aurel Slapciu (PMP) - 217 voturi, Aurel Turlea (PRU) - 129 voturi, Vasile Diaconescu (PRM) - 91 voturi, Marian Urucu (PSR) - 76 voturi, Romulus Modoran (indep.) - 53 voturi.

Vizualizări: 1,952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: