Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Gorj

Peştera Polovragi şi Casa Muzeu ”Constantin Brâncuși” se numără printre obiectivele turistice cele mai vizitate în anul 2016. Conducerea Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” spune că numai la casa sculptorului de la Hobița, numărul vizitatorilor a crescut în 2016 cu aproape cinci mii. O altă surpriză este Muzeul de Artă din Târgu Jiu, și aici numărul vizitatorilor crescând cu circa două mii.

 În anul 2016, Muzeul Județean Gorj împreună cu obiectivele sale din teritoriu a avut 66.466 de vizitatori, atât cu taxă, cât și fără taxă. Cel mai vizitat obiectiv turistic a fost Peștera Polovragi, cu circa 35.000 de vizitatori, urmează Casa Muzeu ”Constantin Brâncuși” de la Hobița, Muzeul de Artă din Târgu Jiu, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de la Curtișoara, Casa Memorială ”Ecaterina Teodoroiu”, Casa Cartienilor, Casa Muzeu ”Maria Lătărețu”, Casa Memorială ”Tudor Vladimirescu” și Casa Memorială ”Ion Popescu Voitești” de la Bălănești. ”Veniturile le-am depășit cu aproape 60.000 lei, am ajuns undeva la 300.000 lei. Aceste venituri sunt atât din taxa de vizitare, cât și din consignații, prestări de servicii arheologice, închirieri de săli și alte suveniruri pe care le-a oferit muzeul spre vânzare publicului vizitator. Cei mai mulți bani îi aduce Peșterea Polovragi, anul trecut a adus 140.000 lei”, a spus Dumitru Hortopan, directorul muzeului.

 A crescut numărul vizitatorilor

Cea mai semnificativă creștere, circa cinci mii de vizitatori, este la Casa Muzeu ”Constantin Brâncuși” de la Hobița. Iarăși o creștere importantă este și la Muzeul de Artă din Târgu Jiu și la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, cu circa două mii de vizitatori. ”Toate astea datorită promovării în presă, în paginile naționale, probabil și datorită ofertei culturale pe care o oferă muzeul în fiecare an diversificată și variată atât în expoziții, simpozioane naționale și internaționale”, a mai spus directorul instituției. Cât privește investițiile prioritare în acest an, conducerea muzeului vrea să aducă îmbunătăţiri Casei Memoriale ”Ecaterina Teodoroiu”. ”Pentru anul acesta ne-am propus să schimbăm învelitoarea Casei Memoriale ”Ecaterina Teodoroiu”, doresc să-i fac și sistem de paratrăsnet și o toaletă modernă. De asemenea, să schimb învelitoarea casei de la Țicleni în cadrul Muzeului de Arhitectură Populară de la Curtișoara, precum și un șopru pentru a pune la adăpost obiecte de etnografie mari pe care le-am achiziționat pe parcursul anilor trecuți. Paratrăsnetul este obligatoriu la fiecare monument istoric din cauza intemperiilor, trăsnetului care ar putea lovi casele și, multe din ele fiind din lemn, ar putea pieri în incendii”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean.  

Vizualizări: 2,276

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: