Eroina de la Jiu. Poveste de dragoste și război

Luna august este despre Ecaterina Teodoroiu. Se împlinesc 100 de ani de când eroina de la Jiu a luptat pe front cu prețul vieții. Am stat de vorbă cu o strănepoată a lui „Lili”, așa cum era alintată eroina născută în cartierul Vădeni din Târgu Jiu. Luminița Dragomir este muzeograf și vorbește cu mândrie, ori de câte ori are ocazia, despre sângele de luptător care a curs în venele Ecaterinei.

„Cătălina era numele ei real. În familie, era strigată Lili. Sora ei cea mică, Sabina, străbunica mea, nu-i putea pronunța numele și îi zicea Lili. Ea scria și poezii pe care se semna Lili Toderoiu. Îmi povestea străbunica mea de Cătălina, sora ei, că erau foarte apropiate. Îi împletea părul și îi spunea povești de la bunicul lor care era dascăl în Vădeni. Știa să cânte la vioară. Nu mulți știu acest lucru despre ea. A mers la școală doar în clasa I și a II-a, apoi a întrerupt pentru că nu mai aveau bani părinții. Fetele, de obicei, erau lăsate acasă pentru că se spunea că trebuie să se mărite și nu trebuie să știe prea multă carte, dar Ecaterina era altfel. Voia să cunoască cât mai mult. Boierul Preliceanu a ajutat-o să învețe și să termine școala primară la o școală privată din Târgu Jiu, apoi a mers la București, unde a învățat să cânte la vioară, scria și poezii acolo”, ne-a mărturisit Luminița Dragomir, strănepoata eroinei.

„De ce nu m-ați făcut băiat?”

Strănepoata Ecaterinei Teodoroiu a auzit de la străbunica sa mai multe povestiri legate de eroina de la Jiu. Astfel, încă de când era mica, nu se dădea în lături de la nimic. De exemplu, la școală, Ecaterina a jucat rolul lui Peneș Curcanul: „Se făceau scenete la sfârșitul anilor de școală. La un moment dat, învățătorul a decis să joace sceneta Peneș Curcanul. A întrebat cine vrea să joace rolul lui Peneș. Bineînțeles că Ecaterina a fost prima. I s-a spus că rolul este pentru băieți, iar ea a spus că poate să fie și băiat. S-a dus foarte supărată acasă la părinți să-i întrebe de ce nu au făcut-o băiat. Până la urmă, a primit acest rol. Ei i-a plăcut foarte mult să fie vitează și puternică, cu toate că la trup era subțirică”.

Cătălina plănuise nunta

Urmașa Ecaterinei ne-a dezvăluit detalii și despre povestea de dragoste pe care o trăia eroina de la Jiu. Aceasta urma să se căsătorească dacă s-ar fi întors din Primul Război Mondial. Nu a mai apucat, pentru că a fost ucisă în bătălia de la Mărășești, la 22 august 1917. Cel care îi jurase iubire nu s-a mai căsătorit. „Ca om era romantică, visătoare, ca orice tânăr. Îi plăcea să învețe, dar era și romantică. Avea și planuri de căsătorie. Voia să se mărite cu locotenentul Mănoiu pe care l-a cunoscut pe front. Urmau să se logodească după război. Din păcate, nu a mai fost așa. Am înțeles că locotenentul nu s-a mai căsătorit. El a luptat și în cel de-Al Doilea Război Mondial și nu a mai întemeiat o familie pentru că a iubit-o foarte mult pe Cătălina”.

Casa memorială din Vădeni este cea originală, în care s-a născut eroina de la Jiu. Acolo se păstrează și câteva obiecte de mobilier. În acea căsuță țărănească, veche de peste 150 de ani, s-a născut Ecaterina Teodoroiu și au trăit zece suflete: părinții Vasile și Elena și cei opt copii: cinci băieți și trei fete.

Galerie foto



Vizualizări: 2,694

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: