Elevul care vrea să îşi construiască propria maşină electrică
A reuşit să-şi uimească profesorii prin inventivitate la un concurs de machete organizat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Cu materiale reciclabile din locuinţă, Cătălin Jianu a realizat o ingenioasă instalaţie electrică, cu care a câştigat premiul I la o competiţie de dispozitive electrice. Elevul nu se lasă şi doreşte să îşi folosească cunoştinţele pentru a construi o maşină electrică.
Cătălin Jianu, elev în clasa a XI-a, a câştigat premiul I la un concurs de machete organizat de Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Concursul de machete face parte din proiectul „Realizarea materialului didactic de către elevi”, prin care se urmăreşte dezvoltarea abilităţilor practice la elevi şi îmbunătăţirea bazei materiale a şcolii. „Foarte multe dintre aceste dispozitive vor fi folosite în lecţiile practice de la fizică şi electrotehnică”, spune profesoara Voichiţa Papa.
La concurs Cătălin a prezentat o instalaţie electrică interioară. „Este un sistem de siguranţă cu trei becuri alimentate de un transformator. Acestuia i-am ataşat şi o bobină care, încărcată cu curent electric, prezintă un câmp magnetic. Am lucrat mai multe zile la acest proiect, pentru care am folosit materiale din casă. Pentru a pune în funcţiune acest sistem mi-am folosit atât cunoştinţele acumulate la şcoală, cât şi ideile proprii”, spune Cătălin.
Atracţia pentru aparate, dispozitive sau maşinuţe electrice o are de mic copil. „De mic îmi plăcea să îmi fac singur jucăriile. Stricam tot. După care am învăţat să le şi repar. Desfăceam toate maşinuţele pentru că eram interesat de ce se află înăuntru”, afirmă elevul. Lângă el s-a aflat tot timpul tatăl său, electrician de meserie, de la care a avut foarte multe lucruri de învăţat.
Propria maşină electrică
Deşi maşinile electrice deja au apărut pe piaţă, Cătălin nu vrea să îşi cumpere una, ci vrea să-i îmbunătăţească sistemul pentru a rezista mai mult la drum lung şi pentru a deveni rentabilă. „Acum costurile sunt prea mari pentru o maşină electrică. Eu vreau să îmi fac propria mea maşină electrică pentru că nu îmi place să poluez mediul. Cu studii în domeniu cred că aş reuşi să-i îmbunătăţesc sistemul, având în vedere că la ora actuală maşinile electrice nu au atâta putere cât cele care merg pe benzină. Pe viitor se va pune bază pe realizarea instalaţiilor de încălzire pe curent sau pe producerea energiei eoliene. Resursele naturale nu vor exista la infinit, dar sunt foarte puţini oameni care se gândesc la acest lucru”, menţionează Cătălin. Cu aceste idei, Cătălin intenţionează să urmeze o facultate pe profil tehnic şi să îşi practice meseria în străinătate, unde consideră că tinerii sunt susţinuţi în demersurile lor.