Elevii din Rovinari creează pentru Brâncuși
Cu ocazia zilei de 19 februarie, Primăria orașului Rovinari, în colaborare cu unitățile de învățământ și instituțiile de cultură din oraș, a organizat activități cultural - educative în memoria marelui sculptor Constantin Brâncuși.
Astfel, alături de elevii Școlilor Gimnaziale Nr.1 și Nr.3, a avut loc manifestarea culturală "Brâncușiana 2022” -146 de ani de la nașterea părintelui sculpturii moderne.
Constantin Brâncuși este mai mult decât un sculptor, este mai mult decât un artist de geniu, este un demiurg.
Născut și crescut în satul tradițional românesc, ursitoarele au pus în leagănul lui Brâncuși alături de ghemul cel mare și negru un ghem mare și alb. A fost ghemul osârdiei brâncușiene și al artei moderne, cu firul cel mai lung pentru un prunc al plaiurilor gorjene și al plaiurilor românești.
Cu firul lui, sculptorul român a înconjurat globul pământesc, a înfășurat arta lumii, după ce l-a tors din Orient până în Occident. Originea sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile și miturile artei populare românești.
În deschiderea manifestării ce a avut loc în sala de ședințe a Primăriei orașului Rovinari, personalul Compartimentului Cultură al Primăriei orașului Rovinari a prezentat copiilor un material educativ "Constantin Brâncuși -Titanul de la Hobița”.
La rândul lor, elevii Școlii Gimnaziale Nr.3, sub îndrumarea cadrelor didactice, au prezentat picturi și machete, creații proprii, reprezentând lucrări din opera brâncușiană.
Totodată, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Rovinari au prezentat, în cadrul unei sesiuni de referate, materiale privind viața și vasta activitate a marelui sculptor.
Compartiment Cultură – Primăria Orașului Rovinari,
Inspector, Mariana Cilibiu
Inspector, Mirela Cucu