Elena Roată, Mihai Ţopescu şi Spiridon Popescu, „Cetăţeni de Onoare” ai municipiului Târgu Jiu
Sala cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu a găzduit un eveniment foarte important pentru lumea cultural-artistică din oraşul nostru. Trei personalităţi culturale, din municipiul Târgu Jiu, au primit astăzi distincţia de „Cetăţean de Onoare”, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local. Este vorba despre Mihai Ţopescu, Spiridon Popescu şi Elena Roată.
Despre artistul plastic, Mihai Ţopescu, criticul de artă, Cătălin Davidescu, a afirmat:„Mihai Ţopescu este una dintre personalităţile care au trăit, trăiesc şi rămân în municipiul Târgu Jiu, deşi personalitatea sa este astăzi de notorietate naţională şi internaţională. El este deja un cetăţean de onoare al artei româneşti. Omul Mihai Ţopescu este o persoană specială, dăruită, pe de o parte creaţiei sale artistice, iar pe de altă parte, locului unde el spune că este acasă, adică Târgu Jiu”.
Copleşit de emoţii, Mihai Ţopescu a transmis: „Mă bucură acest titlu, dar mă şi obligă. Mă obligă ca cetăţean al acestei cetăţi, unde trăiesc, muncesc, unde am prieteni, unde mi-am făcut o familie frumoasă, să mă implic mai mult în treburile cetăţii, cel puţin în viaţa cultural-artistică”.
Deşi a iubit mereu cărţile, cel de-al doilea premiat, poetul Spiridon Popescu, a declarat că nu avea nicio carte în bibliotecă atunci când s-a născut. Dragostea pentru cuvânt l-a făcut să îşi depăşească limitele, ajungând să publice în diferite reviste ale vremii: „M-am născut într-o casă fără cărţi. Cea mai mare bucurie a mea era când mă trimitea mama la magazin să cumpăr ulei şi gaz. Îţi dădea vânzătorul, obligatoriu, şi o carte. Aşa am luat Topârceanu, aşa am luat Coşbuc, aşa am luat Sadoveanu. M-am născut fără cărţi, dar am iubit cărţile. Învăţam foarte bine ca să primesc, la şcoală, la sfârşit de an, o carte, pe lângă diplomă, ca premiu”, a declarat Spiridon Popescu.
Deşi nu mai este fizic printre noi, o purtăm mereu în suflet şi în gând. Doamna profesor doctor Elena Roată a primit astăzi, post mortem, un titlu pe care l-a meritat cu desăvâşire. Printre oameni de cultură şi oficialităţi, s-au numărat, în sală, elevi ai doamnei Roată. Copii care au învăţat să creadă şi să zboare, datorită doamnei profesor.
„Au trecut 4 luni. 4 luni în care, deşi nu am crezut că trebuie să învăţăm să trăim fără doamna profesor, încercăm să o facem cu demnitate, amintindu-ne în ficare zi că o regăsim acolo, la Tudor. A oferi titlul de „Cetăţean de Onoare” înseamnă a recunoaşte un destin care s-a confundat, mai bine de 36 de ani, cu activitatea culturală a acestui oraş. Cred că cel mai mult i-ar fi plăcut să vadă astăzi elevi de acum o generaţie, de acum două generaţii, dar şi elevi mai vechi, profesori care se află acum în sală şi oameni de cultură care i-au fost alături”, a afirmat Cristina Goanţă, director al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”.
Distincţia i-a fost oferită Alexandrei Roată, fiica Elenei Roată, de către consilierul Adrian Tudor: „Mesajul de unitate trebuie să continue, pentru că altfel nu mai avem cum să vorbim despre excelenţă”, a transmis Alexandra în faţa unei săli întregi care, în semn de respect, s-a ridicat în picioare pentru tot ceea ce va însemna vreodata omul Elena Roată.