Elena Bălan, gorjeanca pasionată de muzică ardelenească

Elena Bălan, colaboratoare la Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu”, este printre puţinele cântăreţe de muzică populară originară din Oltenia care nu reuşeşte să cânte muzică populară oltenească. În schimb, artista cântă foarte frumos muzică originară din Ardeal şi Banat.

Reporter: Cine este Elena Bălan?

Elena Bălan: Sunt colaboratoare la Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu”, am început să cânt la vârsta de 15 ani pe scena Ansamblului Artistic „Nedeia” din Novaci. Am terminat Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, odată cu liceul la vârsta de 18 ani. Am continuat să cânt dar după ce m-am căsătorit am plecat în Iugoslavia unde am stat 19 ani, timp în care nu am mai cântat. Am revenit în ţară imediat după Revoluţie dar nu am început imediat să cânt. Abia acum 2 ani, la îndemnul soţului şi băiatului meu, care m-au susţinut şi mă susţin mereu, mi-am reluat cariera muzicală. Eu nu am prea vrut pentru că mă gândeam că trecuse o perioadă prea mare şi nu ştiam dacă o să fie bine.

Reporter: De unde această pasiune pentru muzica populară?
Elena Bălan:
Eram în clasa 1 când a venit la noi la Crasna, la Căminul Cultural,  Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” pentru a susţine un spectacol. Eu am mers împreună cu părinţii mei şi mi-au plăcut foarte mult artiştii, portul lor popular, felul cum s-au prezentat pe scenă. Am ştiut că asta vreau să fac şi eu. Dar cred că este şi ceva ereditar pentru că şi mama mea a cântat muzică populară când era mică.

Reporter: Cine v-a îndrumat către această meserie? Căror persoane le sunteţi recunoscătoare pentru că v-au descoperit talentul?

Elena Bălan: După ce i-am văzut pe cei de la „Doina Gorjului”, sora mea m-a dus la doamna Doina Zmeu care era instructoare la Clubul Elevilor din Novaci şi mai este şi în prezent. Ea a fost cea care m-a pregătit şi care m-a lansat pe scena Ansamblului „Nedeia” din Novaci. Apoi, când am revenit din Iugoslavia, primul om la care am apelat a fost Ştefan Popescu, directorul adjunct al Ansamblului „Maria Lătăreţu”, care după ce m-a ascultat cum cânt, m-a primit alături de ansamblu ca şi colaboratoare.

Reporter: Cum vă faceţi rost de costumele populare?

Elena Bălan: Cele mai multe costume le-am avut de la mama mea sau de la bunica dar după ce am plecat în Iugoslavia, mama a dat toate costumele la rude. Primul costum l-am luat de la o vecină şi cu el m-am prezentat la primul meu spectacol alături de Ansamblul „Maria Lătăreţu”. Acum am început să caut costume pe la bătrânii de prin sat.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre piesele dumneavoastră? De unde vă inspiraţi?

Elena Bălan: Piesele mele sunt originare din Ardeal şi Banat şi mi le compun de obicei singură, sunt cântece ciobăneşti. Mă inspir foarte mult din zona din care provin, Crasna fiind recunoscută pentru oierit, dar majoritatea sunt culese şi de pe la bătrânii de prin sate, inspirate din poveştile acestora. La nunţi cânt uneori chiar şi piese sârbeşti alături de Ştefan Popescu.

Reporter: Mai este cererea la nunţi la fel de mare ca anul trecut?

Elena Bălan: Nunţile merg la fel de bine ca şi anul trecut, criza economică nu ne-a afectat din acest punct de vedere. Nunţile, spectacolele şi apariţiile tv sunt la fel de numeroase ca şi în anii trecuţi.

Reporter: Aveţi vreun album scos până în prezent?

Elena Bălan: Nu. În prezent, lucrez la primul meu album. Am deja 7 piese gata şi sper ca în iarna asta să îl termin. Este foarte costisitor să scoţi un album în zilele noastre. Te duce cam la 100 de milioane cu dirijor cu tot.  

Vizualizări: 1,040

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: