Electrician condamnat pentru furt de curent
Un bărbat din județul Gorj, de profesie electrician, a fost condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de energie electrică. Bărbatul locuiește în comuna Cătunele, iar de aproape 10 ani, locuința acestuia a fost debranșată de la rețeaua de distribuție a energiei electrice, pentru neplata facturilor. Omul muncește acum cu ziua și are în întreținere un adolescent de 17 ani.
În urmă cu trei ani, lucrători de la SC Distribuție Energie Oltenia SA au efectuat un control la casa bărbatului. Așa au aflat că, de fapt, locuința gorjeanului nu era în beznă.
„S-a constatat că de la o locuință vecină, ce era nelocuită și în stare avansată de degradare și care era branșată la rețeaua de energie electrică, era conectată o instalație electrică clandestină, formată dintr-un cablu MCG de culoare neagră cu trei fire de cupru multifilar cu secțiunea de 4 mm pătrați, care era îngropată în pământ și alimenta cu energie electrică locuința inculpatului”, se arată în nota de constatare.
Electricianul s-a ales cu plângere penală și a fost trimis în judecată pentru furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate. A fost condamnat la 8 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, fiind obligat să achite prejudiciul de 6.314 lei. Sentința a rămasă definitivă în iulie 2019.
Bărbatul nu a ținut cont de această condamnare și s-a branșat din nou la rețeaua electrică. A profitat de faptul că angajații Distribuție Oltenia nu au desființat branșamentul ilegal, ci doar l-au dezlegat de la stâlp.
În vară, bărbatul a fost prins din nou cu o instalație clandestină de sustragere a curentului electric. „Între rețeaua de distribuție și locuința inculpatului exista branșamentul clasic, format din două cabluri cu lungime de aproximativ 25 m, legate cu un capăt la rețeaua de distribuție a energiei electrice, iar celelalte capete duceau sub streașina locuinței inculpatului, pe aceste cabluri existând tensiune electrică. De la aceste capete, inculpatul a legat două conductoare din cupru lițat, cu secțiunea de 6 mm, care treceau prin podul casei și care erau conectate în tabloul de siguranțe existent în interiorul locuinței. Pentru a-și ascunde activitatea infracțională inculpatul a mascat legăturile efectuate sub streașina casei, punând o bucată de carton”, se arată în documentele de la instanță.
Prin intermediul acestei instalații artizanale, inculpatul alimenta cu energie electrică mai mulți consumatori existenți în locuință.
Bărbatul a fost din nou trimis în judecată și condamnat la aproape 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani. El va trebui să achite și prejudiciul de 5.000 de lei și să muncească 70 de zile, neplătit, în folosul comunității.