Două mari probleme din carierele și termocentralele din Gorj

Pe cod roșu de caniculă, cărbunele și-a dovedit iar importanța și locul în sistemul energetic național. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a promis investiții pentru grupurile care produc în bandă. Și salariații de la Complexul Energetic Oltenia așteaptă fapte după aceste afirmații. Altfel, sunt declarații mincinoase, e de părere un salariat vechi de la Termocentrala Rovinari. 

De altfel, Manu Tomescu a subliniat două dintre marile probleme ale momentului: trebuie bani pentru investiții și salariați pe durată nedeterminată.

“N-a fost cod roșu doar de caniculă, a fost cod roșu și de criză energetică. Dacă ar putea să ne spună cineva câți bani a pierdut România, cât a cheltuit pe suplimentarea de energie care ne-a trebuit. Niște sume colosale pe care le plătim noi toți. Cel mai dureros e că noi am fi putut produce cu toate aceste capacități pe care ei le-au închis toată această energie la prețuri de zece ori mai mici față de cum au cumpărat-o”, a declarat liderul de sindicat Manu Tomescu într-o emisiune, la Radio Infinit.

Șefii din minerit și, cel mai probabil, nici cei din Minister nu sunt străini de teancurile de solicitări care au venit din cariere și termocentrale, documente prin care oamenii din producție au tot cerut bani de investiții, dar nu i-au și primit. „Vor să revitalizeze grupurile care produc în bandă, printre care sunt și grupurile energetice pe cărbune. Noi producem în bandă. Dar ca să-i credem, ei vor să ia două măsuri imediat fără a cere aprobare undeva. Să dea drumul la investiții pentru reparații, să ne cârpim să ducem activitatea asta mai departe pentru că dacă veți întreba directorii din subunități au trimis referate, teancuri. Stau neaprobate din lipsă de bani. Al doilea e cel mai important: forța de muncă. Trebuie făcute angajări pe perioadă nedeterminată”, a subliniat sindicalistul. 

Până la urmă, oamenii din minerit spun că așteaptă să vadă și măsuri concrete după declarațiile făcute de oficialii de la București. „Declarațiile lor nu ne ajută. Vrem să vedem fapte, măsuri concrete. Dacă aceste vorbe nu sunt urmate de fapte care să arate că vor să prelungească această activitate, înseamnă că sunt niște declarații mincinoase”, a mai spus Manu Tomescu.

Vizualizări: 5,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: