Două brânzeturi italiene care „te topesc”: Burrata și Gorgonzola

În panteonul brânzeturilor italiene, este greu de decis. Cine preia tronul? Burrata și Gorgonzola sunt foarte diferite, dar la fel de delicioase.

Ce este burrata?

Numele său în italiană înseamnă "unt", iar cea mai cunoscută brânză este fabricată prin tehnici străvechi în regiunea Apulia din sudul Italiei.

O burrata de bună calitate nu are aditivi și este făcută din trei ingrediente: lapte de vacă, cheag și smântână.

Burrata este o brânză proaspătă obținută din lapte de vacă și este în mare parte asemănătoare cu mai cunoscuta brânză Mozzarella. De fapt, aspectul său exterior poate fi foarte asemănător, cu o formă rotunjită și o culoare albă, deși interiorul său este mai untos.

Originea sa este mult mai recentă, deoarece a început să fie produs în urmă cu puțin peste o sută de ani și, deși mulți îl considerau un produs secundar, astăzi este foarte apreciat în multe rețete, mai ales în cele proaspete, cum ar fi salatele și antreurile.

Care este originea burrata?

La fel ca în cazul majorității produselor gastronomice, nu există un consens cu privire la cine a fost primul maestru brânzar care a preparat burrata.

Se spune că Lorenzo Bianchino ar fi fost creatorul său și că a apărut din întâmplare, folosind zerul de la mozzarella.

Alții spun că Bianchino a fost izolat de zăpadă și că a fost nevoit să inventeze un aluat pentru a-și proteja brânzeturile.

Cert este că cea mai cunoscută burrata este cea din Castel del Monte și este preparată cu lapte de la fermele de lactate locale pentru a obține o cremă proaspătă după mulgere.

Burrata este o brânză calorică, cu o textură moale și o aromă intensă, care este de obicei vedeta mâncărurilor, de aceea este servită cu salate sau legume.

Cum se mănâncă burrata?

Este o brânză care vine protejată într-un înveliș (pastă filată) care servește drept strat protector, iar când este tăiată cu cuțitul, din interior iese o cremă moale care se topește pe farfurie.

Îți lasă gura apă?

Această cremă se numește stracciatella și este posibil să vă fie cunoscută din înghețata sau iaurtul cu fulgi de ciocolată.

Știați că stracchino vine de la stracco, care înseamnă obosit?

Puteți distinge Burrata de mozzarella?

În Italia este greu să le confunzi, dar în România nu le mâncăm de atât de mult timp și sunt brânzeturi care pot genera confuzii din cauza asemănării lor rezonabile.

Mozzarella este un ingredient al burratei, iar producția sa are o tradiție mai veche, dar este mai moale și mai discretă la gust, motiv pentru care este îmbogățită cu frunze de busuioc.

Cum este o brânză gorgonzola?

Binecunoscuta gorgonzola face parte din familia brânzeturilor "cu sânge albastru".

Brânza Gorgonzola este una dintre cele mai cunoscute brânzeturi italiene folosite în bucătărie. Cunoscută încă din Evul Mediu și fabricată din lapte de vacă, este o brânză albastră cremoasă, pe care mulți o consideră asemănătoare cu brânza Roquefort din Franța sau cu brânza Stilton din Anglia.

Este comercializată în două versiuni, una dulce și cealaltă ușor picantă, și este o brânză foarte versatilă, care poate fi folosită pentru a fi consumată crudă și, mai ales, la prepararea de rețete și sosuri, deoarece adaugă o aromă foarte interesantă preparatelor.

Este o brânză maturată și cu nervuri dintr-un sat din Lombardia, unde se spune o poveste frumoasă.

Vezi tu, se pare că o turmă mare de vaci obosite a venit în satul Gorgonzola în căutare de adăpost și sătenii nu știau unde să depoziteze atâta lapte.

S-au hotărât să facă brânză și au păstrat-o în peșterile din Valea Valassina.

Nu s-au făcut schimbări majore în producția acestor brânzeturi.

De secole s-a păstrat tradiția, al cărei secret este maturarea naturală și dezvoltarea mucegaiului penicillium glaucum, care conferă brânzei venele verzui și aroma puternică.

În Milano, perele umplute cu gorgonzola sunt foarte cunoscute, dar dacă adăugați câteva felii din această brânză la niște spaghete cu câteva frunze de salvie, veți avea un fel de mâncare rafinat.

Știați că, în funcție de maturitate, există o gorgonzola dulce și una picantă?

Ca o piesă bonus, vă oferim un alt sfat: adăugarea câtorva bucăți de gorgonzola la risotto îi va da o notă greu de egalat.

Italia produce în mod tradițional o mare varietate de brânzeturi. Fiecare regiune are propriile specialități de brânzeturi italiene maturate și brânzeturi proaspete, care ar trebui consumate în câteva zile de la producție. Cele două tipuri de brânză, Burrata și Gorgonzola, fac parte din cele 10 cele mai cunoscute brânzeturi de origine italiană, alături de Parmigiano Reggiano (parmezan), Grana Padano, Pecorino Romano, Mozzarella, Provolone, Ricota, Mascarpone și Caprino.

Italia este țara cu cea mai mare varietate de brânzeturi din lume, cu peste 2 500 de soiuri tradiționale, dintre care aproximativ 500 de brânzeturi recunoscute comercial și peste 300 de tipuri de brânzeturi cu denumire de origine protejată (DOP, IGP și PAT).

Vizualizări: 971

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: