Castraveţi marinaţi cu ketchup
O reţetă simplă de marinare a castraveţilor de vară este cea de castraveţi în ketchup. Aceştia au un gust dulce-acrișor, ușor sărat și picant, care depinde mult de calitatea ketchup-ului.
Castraveţii în ketchup reprezintă o gustare excelentă în timpul iernii şi pot fi preparaţi vara sau toamna.
Ingrediente:
-castraveți (preferabil, foarte mici);
-verdețuri (frunze de hrean, vișin, coacăz negru și mărar proaspăt, umbele de mărar) — după gust;
-usturoi — câte 2-3 căței în fiecare borcan de 1 litru;
-boabe de piper negru — câte 5-6 boabe în fiecare borcan de 1 litru;
-boabe de ienibahar — câte 2 boabe în fiecare borcan de 1 litru;
-foi de dafin — după gust.
Pentru marinadă:
-7 pahare de apă;
-2 linguri de sare neiodată;
-un pahar de zahăr;
-un pahar de oțet 9%;
-7 linguri de ketchup picant.
Volumul paharului este 250 ml iar marinada este suficientă pentru 5 borcane de 1 litru de castraveți.
Mod de preparare:
Spălați castraveții și acoperiți-i cu apă rece apoi lăsați-i să se hidrateze pe parcursul a 2-3 ore. Puneți frunzele de hrean, vișin și coacăz negru, firele și umbelele de mărar, usturoiul, foile de dafin, boabele de piper negru și ienibahar în borcanele sterilizate. Adăugați castraveții, așezându-i cât mai compact.
Pregătiți marinada: turnați apa într-o cratiță, adăugați sarea și zahărul şi amestecați. Aduceți soluția obținută până la punctul de fierbere şi adăugați oțetul. După ce va da în clocot, luați marinada de pe foc și lăsați-o să se răcească puțin apoi adăugați ketchup-ul picant şi amestecați foarte bine. Turnați marinada în borcane, umplându-le complet şi acoperiți-le cu capace sterilizate, fără să le închideți ermetic.
Puneți borcanele într-o cratiță înaltă, cu fundul tapetat cu o cârpă curată. Turnați apă caldă în ea, astfel încât să acoperiți ¾ din înălțimea borcanelor cu aceasta. Sterilizați viitoarele conserve timp de 10 minute din momentul clocotirii apei, pe foc mic. Scoateți pe rând borcanele din apă și închideți-le ermetic. Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.