Dosarul „Cărbune pentru Serbia“: Ciurel a scăpat, doi directori nu!
Doi angajaţi ai CE Oltenia, dintre care unul director de carieră, au fost reclamaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, fiind implicaţi în dosarul livrării de cărbune către BVA Coal SRL. Costel Mitroi, până de curând şef de carieră la Husnicioara, şi Angelo Popescu, responsabil de derularea contractului cu BVA la Husnicioara, s-au ales cu plângeri penale pentru mărturie mincinoasă. Plângerile au fost formulate de BVA Coal SRL şi sunt generate de mărturiile acestora în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj. Cei doi, Mitroi şi Popescu, au declarat sub jurământ că livrările de cărbune nu s-au putut face din culpa BVA Coal, nu a complexului.
DNA Craiova a clasat două dosare privind contractul CE Oltenia cu BVA Coal, dar părţile se judecă în instanţele civile. BVA Coal SRL cere CEO restituirea celor opt bilete la ordin, cu o valoare de aproape 3,5 milioane de lei, şi plata unor daune de interese. CEO a vrut să încaseze biletele la ordin, considerând că acest contract a fost reziliat din culpa cumpărătorului, însă la data scadenţei în conturile BVA Coal nu a găsit un leu. După această ţeapă, Complexul a formulat plângere penală împotriva lui Lucian Mureşan, administratorul BVA Coal, dar şi a firmei, pentru înşelăciune, dar ambele dosare au fost închise.
BVA şi CEO se acuză de înşelăciune
De reamintit este faptul că CEO a înlocuit, de bunăvoie, garanţia de bună execuţie, o formă sigură de a lua banii, prin scrisoare bancară, cu opt bilete la ordin. Acum, BVA încearcă să demonstreze că nu trebuie să plătească garanţia de bună execuţie deoarece compania minieră este cea care nu a livrat 10 mii de tone de cărbune zilnic, la granulaţia de 0-60 mm, aşa cum era specificat în contract. Firma BVA susţine că ea este înşelată de CE Oltenia.
Foarte important este că, deşi Laurenţiu Ciurel, fostul directorul al CE Oltenia, semnatar al contactul cu BVA Coal SRL, a scăpat de dosarul de la DNA, doi salariaţi ai complexului au probleme cu legea. Este vorba despre Costel Mitroi, fost director al Carierei Husnicioara, şi Angelo Popescu, angajat al aceleiaşi unităţi. Mitroi a părăsit compania la concedierile colective de anul acesta. Împotriva lui Mitroi şi a lui Popescu au fost făcute plângeri penale, ei fiind acuzaţi de mărturie mincinoasă după declaraţiile date în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj. Culmea este că BVA Coal SRL a cerut instanţei proba testimonială cu trei martori: Constantin David- director la Cariera Lupoaia, transferat la Roşiuţa în martie 2015, Costel Mitroi- director Husnicioara şi Gabriel Angelo Popescu- responsabil cu urmărirea contractului de livrare de cărbune la Husnicioara. CE Oltenia şi-a însuşit martorii, care au şi fost citaţi şi au depus mărturie sub jurământ. Declaraţiile celor trei sunt aproape la fel. Toţi spun că atunci când CE Oltenia nu a livrat cărbune nu a făcut-o deoarece BVA Coal nu asigura transportul sau nu plătise marfa. Totodată, ei recunosc faptul că nu ar fi putut oferi cărbune cu granulaţia de 0-60 mm, aşa cum se obligau prin contract, dacă nu modificau nişte concasoare şi dacă BVA nu aducea în cariere staţii de sortare. Ulterior a fost citat ca martor şi Mihail Dafinoiu, pe atunci director de producţie. Şi el a susţinut declaraţiile colegilor. A povestit însă şi o situaţie în care la Orşova au refuzat circa 700 de tone de cărbune de la Roşiuţa, din cauza granulaţiei.
Dafinoiu, Mitroi, David şi Popescu, martori
La dosar sunt şi fotografii puse de avocaţii BVA Coal, cu containerele cu bulgări de cărbune. În urma mărturiilor angajaţilor CEO, BVA a cerut audierea ca martor a lui Lucian Ioan Mureşan, dar instanţa a respins cererea. Costel Mitroi, director la Husnicioara, a declarat că: „La Husnicioara am început să livrăm cărbune reclamantei pe 7 ianuarie 2015 şi conform graficului trebuia să livrăm 2.800 de tone zilnic. În fapt, în unele zile am livrat mai mult, în altele mai puţin, în funcţie de maşinile trimise de reclamantă, cu menţiunea că de la Cariera Husnicioara transportul s-a făcut numai cu mijloace auto. (...) Au fost zile când nu am încărcat maşinile trimise de reclamantă pentru că nu acceptau să preia cărbunele decât după ce acesta trecea prin selectorul adus de reclamantă şi s-a defectat selectorul“.
Angelo Popescu a declarat la instanţă că: „Am început livrările către reclamantă din 8 ianuarie 2015, dată de la care producem zilnic cărbune cu granulaţie de 0-60 mm între 5-7000 de tone, iar media livrării către reclamantă a fost undeva de 2500 de tone zilnic. Înainte de a începe livrarea noi am făcut modificări ale unui concasor pentru a asigura granulaţia de 0-60 mm şi capacitatea noastră de producţie zilnică era între 5.000 şi 7.000 de tone. (...) Reprezentantul reclamantei nu ne-a reproşat că după concasare cărbunele nu ar avea granulaţia 0-60 mm. Începând din 1 aprilie nu am mai livrat, dar nu cunosc motivele rezilierii contractului“.
Constantin David, director la Lupoia, dar şi la Roşiuţa în ianuarie – martie 2015, a declarat că: „La momentul încheierii contractului, undeva în luna decembrie, am fost chemat la sediul complexului energetic aducându-mi-se la cunoştinţă semnarea contractului şi în consecinţă am procedat la modificarea instalaţiilor de sortare şi concasare a lignitului energetic pentru a putea respecta cerinţele contractuale, respectiva granulaţia de 0-60 mm. În primele zile este adevărat că am întâmpinat dificultăţi întrucât temperaturile erau de –20 de grade şi pe 8 ianuarie 2015 am început livrările şi în principiu ne-am încadrat în grafic, pe Lupoaia aveam un grafic de livrări de 5000 de tone zilnic“. De menţionat ar fi că directorul Laurenţiu Ciurel a negat tot timpul că a investit alţi bani pentru a aduce cărbunele la granulaţia de 0-60 mm.
Totodată, este clar, din mărturii, că BVA Coal a adus în cariere instalaţii pentru a aduce cărbunele la dimensiunile necesare. „Incapacitatea acestuia de a procesa cărbunele la granulaţia de 0-60 mm ne-a obligat, indirect, pe noi, cumpărătorul, să intervenim în procesul tehnologic de procesare şi prin fonduri proprii să ajutăm vânzătoarea CE Oltenia să procesăm marfa ce trebuia în fapt să ne fie asigurată de pârâtă“, precizează BVA în întâmpinare.
Livrările, înainte de a intra contractul în vigoare
Pandurul a consultat dosarul în care CEO este pârât, iar BVA Coal reclamant. Apărarea CE Oltenia în acest dosar este slăbuţă. BVA Coal insistă cu depunerea de documente şi solicitarea unei expertize, proba cu interogatoriu şi cu martori, iar CEO se apără printr-o întâmpinare, fără să răspundă însă la marile întrebări. De exemplu, BVA Coal îşi bazează acţiunea pe faptul că CEO nu a putut livra 10 mii de tone de cărbune, zilnic, la granulaţia de 0-60 mm. CEO răspunde, argumentând cu un contract de livrare de cărbune către RAAN Severin, că poate asigura mai mult de 10 mii de tone, fără să ia în calcul un detaliu important: granulaţia de 0-60 mm.
Totodată, în întâmpinarea formulată de CEO se face o afirmaţie extrem de interesantă. Contractul cu BVA Coal SRL a intrat în vigoare, spune CEO, după informarea Consiliului de Supraveghere, adică 14 ianuarie 2015, fără să ataşeze şi dovada. În plus, toate mărturiile din dosar şi chiar documente eliberate de CEO arată că livrarea a început în data de 7 ianuarie, cu 7 zile înainte de a intra în vigoare!!! „Drept urmare, având în vedere că data informării Consiliului de Supraveghere a fost 14.01.2015, susţinem că aceasta este data de la care curge termenul de maxim 6 luni, reprezentând durata contractului“, se arată în întâmpinarea CEO. Contractul a fost semnat de BVA şi CEO pe 19 decembrie 2014 şi, interesant este că, deşi livrări nu s-au mai făcut de pe 1 aprilie, contractul a fost reziliat pe 19 iunie, când CEO a calculat că se fac 6 luni şi expiră înţelegerea. Dacă acest contract a început la 14 ianuarie, atunci CEO ar fi trebuie să înceteze la 14 iunie 2015.