Disponibilizările de la SNLO, sub semnul întrebării

Societatea Naţională a Lignitului ar putea să nu mai facă disponibilizări de personal anul acesta dacă reducerile respective nu sunt operate până la începutul lunii iulie. Directorul general Daniel Burlan afirmă că deocamdată este exclusă orice disponibilizare de la 1 mai, deşi, iniţial acesta anunţase ca dată probabilă data respectivă pentru trimiterea într-un program de prepensionare a 600 de salariaţi.

Burlan spune că reducerile de personal preconizate pentru 1 mai ar putea avea loc la 1 iunie, în cazul în care Guvernul va aproba până atunci prelungirea ordonanţei de urgenţă 116/2006 şi includerea minerilor între categoriile care pot beneficia de plăţi compensatorii pe o perioadă de doi ani până la atingerea limitei de vârstă. Ordonanţa respectivă şi-a încetat efectele la sfârşitul anui trecut, dar fosta conducere a SNLO nu a făcut nicio reducere de personal în ultimii doi ani, afirmă actualul director general. Daniel Burlan declară că în cazul în care prevederile ordonanţei 116 vor avea efecte juridice de abia în a doua parte a anului, atunci SNLO ar putea renunţa la reducerile de personal preconizate pentru luna mai. Conform acestuia, societatea va prefera după 1 iulie să îi menţină pe angajaţi şi să îi folosească în procesul de producţie decât să îi trimită acasă şi să le achite trei sferturi din salariu până la atingerea vârstei de pensionare.

 Adjuncţii din SNLO câştigă mai bine decât "generalul"

 Directorul general afirmă că SNLO şi-a dimensionat bugetul luând în calcul prepensionarea a 600 de salariaţi cel mai târziu în luna iunie, din luna iulie numărul celor care înaintează în vârstă şi îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi trimişi acasă fiind şi mai mare. Societatea Naţională a Lignitului are în prezent circa 9500 de angajaţi, dintre care circa 8000 sunt în concediu de odihnă obligatoriu până pe data de 4 mai. Concediile de odihnă obligatorii au fost impuse pe fondul scăderii cererii de cărbune, scădere generată de diminuarea consumului de energie pe fondul crizei economice.
 Interesant este însă nu doar că disponibilizările sunt puse sub semnul întrebării, ci şi faptul că directorii adjuncţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia câştigă mai mult decât directorul general Daniel Burlan. Situaţia respectivă a apărut după ce Guvernul a plafonat doar salariul directorilor generali la nivelul de 4800 de lei net, însă veniturile celorlalţi şefi din structurile de conducere ale tuturor societăţilor de stat au rămas la nivelul anilor anteriori, când şi directorii generali câştigau până la 10.000 de lei lunar.
 Burlan spune că el are un salariu brut de circa 6700 de lei, în timp ce adjuncţii săi din SNLO câştigă şi până la 8200 de lei lunar. Directorul general afirmă că salariile mai mari nu pot fi reduse pentru că diminuarea veniturilor directorilor adjuncţi ar presupune scăderi şi la salariile şefilor din exploatările miniere. Şeful SNLO spune că salariile respective reprezintă drepturi câştigate prin negocieri în ultimii ani şi sunt şi o consecinţă a procesului de restructurare.
Salariul mediu în SNLO este în prezent de 2850 de lei, societatea acordând cele mai mari indexări, de circa 20%, în cursul anului trecut.


Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: