Discuţii despre închiderea a jumătate din CE Oltenia
Pierderea de 700 de milioane de lei înregistrată în 2014 pune mari probleme Complexului Energetic Oltenia. Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, a dat câteva declaraţii după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi Comisia Europeană (CE). Acesta susţine că organismele internaţionale au cerut înjumătăţirea capacităţilor companiei. Pe lista închiderilor a apărut şi Sucursala Işalniţa, au declarat surse din companie.
Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, a declarat într-un interviu la TV Sud câteva lucruri despre discuţiile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Ciurel spune că instituţiile financiare au cerut activitatea societăţii din Gorj să ajungă la jumătate sau chiar la sfertul capacităţilor. Pe de altă parte, aceste măsuri vin ca urmare a pierderii de 700 de milioane de lei în 2014.
Restructurare masivă
Laurenţiu Ciurel declara acum câteva luni că va propune FMI închiderea unor grupuri la Brăila, Turceni, închiderea carierei Peşteana Sud, Seciurile, iar acum se pare că va fi inclusă într-un program de închidere şi conservare şi Termocentrala Işalniţa. Contactat telefonic, directorul termocentralei Filip, nu a vrut să facă nici un comentariu pe această temă. „Mi-am apărat cât mai putut de bine compania şi am explicat de ce trebuie să rămână într-o formă cât mai apropiată de cea actuală. Din păcate reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisia Europeană doresc o restructurare în continuare, o restructurare mult mai rapidă şi mai puternică a companiei. Aproape că se poate numi înjumătăţire sau un sfert din companie să mai rămână în picioare“, a declarat Laurenţiu Ciurel, fără să spună şi care sunt capacităţile ce vor fi închise. El a admis că problema este rezultatul negativ pe 2014 şi recunoaşte că ar trebui să lase pe alţii să facă profit... „Din păcate, judecata se face pe cifre şi cu creionul în mână în aşa fel încât orice cifră pe roşu la sfârşitul unui an financiar nu este acceptat, şi foarte bine că este aşa, suntem o societate comercială menită să facă profit şi dacă nu facem profit probabil ar trebui să-i lăsăm pe alţii sau să găsim metode să facem profit“, a declarat Laurenţiu Ciurel.
Pierderi şi creanţe
El a susţinut că pierderea de 700 de milioane este „pur contabilă“. Laurenţiu Ciurel a minţit spunând că mare parte din creanţele companiei le-a moştenit de la înfiinţarea companiei. „La crearea acestei companii s-a întrat în alcătuirea ei cu datorii istorice de la colaboratori de peste 400 de milioane de lei, adică 470 de milioane de lei“, a spus Ciurel. Un raport al Curţii de Conturi arată că sumele restante au crescut semnificativ faţă de 2012. „Faţă de anul 2012 (7 luni) şi 2013 entitatea a înregistrat în anul 2014 plăţi restante de 51.258 mii lei, cât şi creanţe restante care au crescut de la 307.302 mii lei, 803.405 mii lei, în anul 2013, la 1.016.231 mii lei, in anul 2014, mai mari cu 26,5% faţă de anul 2013“, se arată în raportul Curţii de Conturi.