Din mijlocul nămolului, minerii cer păstrarea sporului de carieră

Mii de mineri din cadrul CE Oltenia muncesc în condiţii greu grele. Uneori în frig şi prin nămol, alteori prin arşiţă şi praf, în funcţie de sezon. Vestea că administraţia CE Oltenia a propus tăierea sporului de carieră, de 10%, i-a revoltat pe mineri, mai ales că, în timp ce lor le sunt tăiate din sporuri, managerul CE Oltenia a propus creşteri de 24% în contractele de mandat ale directorilor. Astfel stând lucrurile, oamenii spun că era mai bine pe vremea comunismului.

Propunerea înaintată de administraţie către sindicate de a elimina sporul de carieră a creat nemulţumiri în rândul minerilor care muncesc în condiţii grele. La Cariera Peşteana Nord, muncitorii îşi desfăşoară activitatea prin nămol şi la temperaturi scăzute, astfel încât să asigure cărbunele necesar pentru producerea energiei. Oamenii, unii chiar cu experienţă de zeci de ani, spun că au beneficiat de acest spor dintotdeauna şi că niciodată nu a fost mai rău pentru ei Matei_Stamatoiu_Pesteana_Nord_12decât este acum. „Cred că sunt cele mai grele condiţii din ţara asta. Noi nu lucrăm decât în mijlocul naturii. Când plouă, vedeţi bine ce noroi este, când ninge suntem tot în mijlocul zăpezii, când e ger suportăm frigul, iar vara, canicula. Sporul de carieră nouă ne-a fost dat de pe timpul lui Ceauşescu, nici Ceauşescu nu ne-a tăiat sporul şi condiţiile sunt mult mai grele decât atunci. Îmi pare rău că trebuie să fac o paralelă şi să spun că noi acum o ducem mai greu decât pe timpul lui Ceauşescu, dar acesta este adevărul. Lucrez aici de 40 de ani. Am 22 de oameni în subordine acum. Au fost timpuri când am avut şi 40, până la 50”, a spus Matei Stamatoiu, conducător de formaţie la formaţia de revizii electrice de la cariera Peşteana Nord.

„Nu e în regulă deloc cu aceste tăieri”

Minerii de la Cariera Peşteana Sud spun şi ei că este injust să le fie tăiat sporul de carieră, date fiind condiţiile grele în care muncesc. „Condiţiile sunt deosebit de grele, nămol, zăpada ajunge uneori până al genunchi. Nu cred că altcineva ar putea să vină să lucreze în aceste condiţii fără să primească acel spor de carieră aşa cum doreşte administraţia. Considerăm că nu se poate să se întâmple lucrul acesta, ca minerii să rămână fără acel spor de carieră. Nu este o sumă care să ne ridice prea mult buzunarele, să ni le umfle. Având în vedere, aşa cum FNME a tras semnalul de alarmă de 2 ani, ne aşteptam ca administraţia să vină cu reduceri, dar nici în modul în care a venit. Cred că insolvenţa ne-ar lipsi la momentul acesta, în rest le avem pe toate”, a spus Nicolae Marcu, conducător de formaţie la formaţia de revizii electrice de la Cariera Peşteana Sud.  

Minerii din cariere spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza managementului defectuos. „Condiţiile din cariere sunt extrem de grele. Aş vrea să amintesc celor care ne conduc, unii dintre ei nu cunosc chiar bine activitatea din minerit. Este o activitate destul de grea. Atâta timp cât oamenii s-au învăţat cu un drept e greu să renunţi la el şi au mineritadreptate, pentru că sunt condiţii grele. Nu e în regulă deloc cu aceste tăieri. Trebuie văzut în primul rând la modul cum se organizează acest complex energetic astfel încât oamenii să nu fie daţi afară, să poţi să faci angajări”, a declarat Gheorghe Bărbăcioru, conducător de formaţie la cariera Peşteana Sud.

Sindicatele nu acceptă propunerea

Liderii de sindicat din zonă spun că nu vor fi niciodată de acord cu tăierea acestor drepturi şi că cei administraţie nu ştiu condiţiile în care îşi desfăşoară minerii activitatea, atâta timp cât au venit cu o astfel de propunere. „Sunt nişte condiţii „normale”, aşa le vede domnul Ciurel. Pentru că dacă ar fi văzut cum sunt, pe real, nu cred că puteau să propună sindicatelor să tăiem inclusiv sporul de carieră. Dacă le tai inclusiv sporul de carieră la minerii de carieră, pe unde o să meargă, prin aer? Sau să stea lângă dânsul în turnul de fildeş de la Târgu Jiu? Dumnealui a mers la cariere doar în campanie electorală, să le spună la oameni cât de bine ar fi dacă votează anumite persoane. Sau cât de bine stă compania. Prin ceea ce a prezentat, situaţia nu e atât de roză. Mă întreb, cum s-a stricat situaţia companiei în două luni?”, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Sindicatului Liber Minerul Peşteana.

Majorări la contractele directorilor

În bugetul pe 2015 sunt multe reduceri la cheltuielile cu munca vie, dar este prevăzută şi  o creştere de 24% la contractele de mandat ale directorilor. ”Chestiunea cea mai frapantă pentru mineri şi energeticieni este aceea că lor li se propune reducerea fondului de salarii cu 20% iar cei care conduc şi nu fac nimic şi au mărit acele cheltuieli pentru mandatele dumnealor cu 25%. Peste chestiunea asta, o clică de la nivel de companie şi de la nivel guvernamental se băgă în comisii şi câştigă zeci de milioane net pe lună, ceea ce este inadmisibil. Cum să accepte minerul minciunile lui Ciurel în condiţiile astea? Vor ieşi în stradă, deja s-a ajuns prea departe”, a mai spus Pârvulescu.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: