Dian Popescu: Fiţi fără grijă, complexul nu va muri!

Preşedintele ALDE Gorj, Dian Popescu, nu crede că mai sunt soluţii acum pentru subvenţionarea certificatelor de carbon, câtă vreme România a semnat în trecut unele tratate europene. Cu toate acestea, Dian Popescu spune că nu achiziţionarea acestor certificate este cea mai mare problemă a CE Oltenia, ci lipsa exproprierilor. Dian Popescu a spus într-un interviu la Radio Infinit că vânzările mici de energie din această perioadă nu trebuie să producă îngrijorare.

Reporter: Complexul Energetic Oltenia are vânzări slabe în această perioadă. Trebuie să ne îngrijorăm?

Dian Popescu: Toată lumea are perioade în care vinde bine şi perioade în care vinde rău. Asta este piaţa energiei. Din punctul meu de vedere, Complexul Energetic Oltenia are o situaţie financiară bună, ei au alte probleme, cu terenurile, cu exproprierile, cu dezvoltarea carierelor. Să nu credeţi că, dacă este consum energetic mic în această perioadă de sărbători şi complexul merge cu o capacitate scăzută, gata, e dezastru. Nu este adevărat. Am avut noi termocentralele Turceni, Işalniţa, Craiova închise de tot, dacă vă aduceţi aminte, şi complexul tot nu a murit. Aşa că fiţi fără grijă, complexul nu va muri, este baza sistemului energetic, a siguranţei sistemului energetic, conform legii pe care am făcut-o atunci când eram eu senator. Haideţi să nu ne impacientăm, să nu facem presupuneri când nu cunoaştem datele. Să lăsăm Complexul Energetic Oltenia să îşi facă treaba.

Rep.: Există vreo disponibilitate la Bucureşti să subvenţioneze certificatele de carbon? Sunt bani pentru aşa ceva?

D.P.: Nu există. Fiecare companie îşi face treaba pe legea respectivă. Nu subvenţionează ministerul aşa ceva. Există schemă de sprijin pentru regenerabile, cu acele certificate verzi, dar subvenţionarea cumpărării certificatelor de CO2 nu există.

Rep.: Cer liderii sindicali să se implice parlamentarii pentru ca statul să subvenţioneze certificatele de carbon. Credeţi că va reacţiona cineva?

D.P.: Este un alt subiect. Nu sunt parlamentar, când eram am ridicat şi au această problemă a certificatelor verzi, a certificatelor de CO2, cu privire la semnăturile pe care le-am dat pe diferite tratate. Aici ar fi fost o treabă dacă aveam oameni mai capabili pe vremuri, atunci când au fost semnate aceste tratate, când s-au negociat limitele de noxe.

Rep.: Acum e prea târziu?

D.P.: Este târziu. E de domeniul trecutului.

Rep.: De ce spuneţi că e de domeniul trecutului?

D.P.: Pentru că sunt tratate ale Uniunii Europene pe care România le-a semnat.

Vizualizări: 853

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: