Diabetul sau bolile de inimă te pot lăsa fără permisul de conducere în 2024

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni nu au voie să dețină un permis de conducere.  În conformitate cu prevederile legislative actuale, aptitudinile fizice și mentale ale șoferilor sunt criterii esențiale pentru obținerea și menținerea permisului auto. 

Codul Rutier 2024 prevede clar că atât depresia, cât și o serie de alte afecțiuni medicale pot pune în pericol aceste aptitudini și, în consecință, pot duce la suspendarea sau refuzul eliberării permisului de conducere, anunță ProMotor.

Persoanele diagnosticate cu afecțiuni precum scleroza multiplă, boala Parkinson sau demență sunt incapabile să conducă vehicule și le este interzis să dețină un permis auto.

Autoritățile au luat măsuri și în privința altor boli precum epilepsia, vertijul, bolile de inimă sau diabetul, interzicând posesorilor de astfel de afecțiuni să urce la volan.

În unele cazuri excepționale, permisele de conducere pot fi acordate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, numai după ce acestea au fost tratate și sub rezerva obținerii unui aviz medical specializat.

Afecțiunile respiratorii, insuficiența renală gravă și alte probleme de sănătate reprezintă alte motive pentru care un individ ar putea pierde dreptul de a conduce.

De asemenea, tulburările psihice, dependența de substanțe sau alcool, precum și problemele auditive sau vizuale pot influența capacitatea de a conduce și, în consecință, pot duce la suspendarea permisului auto. 

Printre afecțiunile care necesită o atenție deosebită se numără și depresia, care poate indirect conduce la pierderea permisului de conducere.

Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea automată a dreptului de a conduce și chiar pedepse cu închisoarea pentru cei care conduc sub influența substanțelor psihoactive.

Vizualizări: 2,299

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: