Regulile pescuitului public in Romania

Chiar daca pestele este de cele mai multe ori o vietate care poate fi capturata pentru consum, nu este legala prinderea lui oricand vrei sa faci asta, ci trebuie sa te supui unor reguli stricte. Daca nu procedezi astfel, amenzile pot fi destul de mari.

Oamenii se echipeaza cu toate cele necesare atunci cand vine vorba de capturile de peste, de la undite si momeli, la corturi pescuit second hand si tot felul de recipiente ce permit pastrarea prazii in cele mai bune conditii.

In Romania, pentru a putea sa te bucuri de astfel de activitati trebuie sa respecti o serie de reguli, deci, informeaza-te foarte bine inainte. Pe unele dintre ele ti le vom spune chiar acum.

1. Poseda un permis de pescuit valabil

Daca vrei sa te bucuri de o astfel de activitate si sa pescuiesti in apele publice din tara la noi, ai nevoie de permis de pescuit, pentru a fi totul legal. El este emis de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Daca nu detii un astfel de act si esti prins, vei fi amendat pentru braconaj piscicol, cu amenda intre 300 si 600 lei. Intra pe site-ul celor de la ANPA pentru mai multe informatii.

2. Pescuieste soiurile dorite doar atunci cand este permis

Trebuie sa stii ca nu toti pestii pot fi capturati in aceeasi perioada. Unele specii pot fi prinse, altele nu, in functie de perioada de reproducere sau alte restrictii impuse de detinatorii apelor.

De exemplu, pastravul nu poate fi vanat in lunile octombrie-februarie, dar vei intalni in privinta lui anumite restrictii si in aprilie-mai. Acestea tin de perioada de reproducere, timpul din zi sau tipul de momeala. Stiuca si salaul prezinta anumite restricii, ca cele din cazul pastravului, in lunile martie-mai, iar celelalte specii in lunile aprilie-mai. In celelalte perioade din an poti sa pescuiesti cand doresti, asta daca nu sunt anumite reguli impuse de catre persoanele care detin anumite ape.

3. Pestele nu se pastreaza in plasa

Este interzista pastrarea capturii in plase de pescuit, deci, ai grija la acest aspect si foloseste recipiente corespunzatoare.

4. Pe anumite ape este interzis pescuitul pe timp de noapte

Daca vrei sa te bucuri de aceasta activitate, trebuie sa stii ca e nevoie sa respecti anumite intervale orare. Acestea fiind zise, in unele zone (Dunare si bratele sale, lacurile de acumulare de pe raul Olt etc.) pescuitul e interzis de la ora 22.00, pana dimineata la ora 06.00. Informeaza-te inainte si vezi sa fii in conformitate cu legea cand alegi locul in care sa mergi la prins peste.

5. Reguli de pescuit in pandemie

Pentru ca suntem intr-o perioada in care intreaga planeta se confrunta cu un virus nou, autoritatile au luat anumite masuri pentru a impiedica raspandirea cu noul Coronavirus SARS-CoV-2. Astfel, la data de 02.06.2020, in Monitorul Oficial al Romaniei au fost publicate o serie de noi reglementari, care impun printre altele: purtarea mastilor de protectie, folosirea dezinfectantilor, pastrarea unei distante de 10 metri intre pescari, dezinfectarea pontoanelor si a echipamentelor de pescuit, interzicerea gratarelor si a consumului de bauturi alcoolice.

6. Respecta regulamentul impus de detinatorul apei

Am tot amintit si mai sus de reguli impuse de apatinatorii unei anumite zone. Trebuie sa stii ca nu toate apele in care poti pescui apartin direct statului roman, ci multe sunt detinute de catre persoane fizice/juridice si sunt astfel private. Ei bine, fiecare proprietar in parte e liber sa impuna propriile reguli (care sa le respecte si pe cele de la nivel de stat), motiv pentru care trebuie sa te informezi cat mai bine inainte si sa stii exact ce ai de facut.

Daca vrei sa afli mai multe detalii cu privire la pescuitul public din Romania, intra pe site-ul celor de la ANPA.

Vizualizări: 2,744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: