Despăgubiri de mii de lei pentru porcii uciși

Pesta porcină africană i-a determinat pe unii gorjeni care și-au pierdut animalele să solicite despăgubiri de la instituțiile statului. Un caz recent câștigat în instanță implică un bărbat din localitatea Stoina, care a obținut o hotărâre favorabilă după mai bine de un an și jumătate de procese.

Proprietarul de porcine din comuna Stoina a cerut despăgubiri pentru 12 porci care au fost uciși la începutul anului 2022, din cauza epidemiei de pestă porcină africană în județul Gorj. În exploatația lui Iulian Stăvaru, care era una non-profesională, șase porci au murit în perioada 13-16 ianuarie 2022, iar alți șase au fost sacrificați pe 17 ianuarie același an. Pe lângă pierderea animalelor, Stăvaru a fost și amendat de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj pentru nerespectarea condițiilor de biosecuritate.

Nemulțumit de situație, bărbatul a decis să-și caute dreptatea în instanță. Tribunalul Gorj a emis săptămâna trecută o primă sentință în favoarea sa, obligând DSVSA Gorj și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să plătească despăgubiri în valoare de 22.520 de lei, plus dobânda aferentă, pentru porcii pierduți. De asemenea, instituțiile trebuie să achite și cheltuielile de judecată, în valoare de 3.500 de lei.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Vizualizări: 681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: