Deshidratarea, metoda sănătoasă de conservare a alimentelor
Deshidratarea este o modalitate eficientă de păstrare a alimentelor, atât fructe cât și legume, o perioadă mai mare de timp. Prin deshidratare sau uscare, cum se numește în termeni uzuali, apa prezentă într-o cantitate destul de mare în fructe și legume este înlăturată. Apa este cea care favorizează reacțiile enzimelor ce produc oxidarea alimentelor și alterarea acestora. Prin eliminarea apei, alimentele vor ocupa mai puțin spațiu și vor cântări de asemenea mai puțin
Care sunt regulile pentru o deshidratare corectă și calitativă a fructelor și legumelor?
- fructele și legumele trebuie să fie coapte, fără urme de alterare și foarte bine spălate
- cu cât alimentele sunt mai zemoase cu atât se taie felii mai subțiri pentru a putea apa să se evapore mai repede.
- feliile de fructe/legume se așează una lângă alta, astfel încât să nu fie suprapuse, lucru ce ar împiedica circulația aerului. Dacă există, se pot pune pe un grătar la uscat, astfel încât aerul să poată pătrunde și pe dedesupt;
- legumele se pun la deshidratat fie pe un grătar, fie pe hârtie de copt sau hârtie albă. Nu se recomandă uscarea pe bucăți de material ce pot reține umiditatea.
- pentru fructe care oxidează repede precum mărul, gutuia, para, se poate aplica înainte de uscare un tratament cu zeamă de lămâie sau acid ascorbic pentru a-și păstra culoarea.
Ce metode de deshidratare pot folosi?
Pentru a putea aplica orice metodă de deshidratare spațiul trebuie să permită circulația aerului, căldură suficientă pentru a evapora apa și aer uscat care să absoarbă aburul/umezeala.
Există 3 metode frecvente de deshidratare:
1. Deshidratarea la soare: este o metodă de uscare recomandată în special pentru fructe. Această metodă se poate aplica în zone cu aer uscat, când nu este pericol de precipitații. Deshidratarea la soare este o metodă naturală care păstrează intacte proprietățile nutritive ale alimentelor, dar care durează de regulă câteva zile, aproximativ 3-4 zile sau mai mult în cazul fructelor foarte zemoase cum sunt căpșunele. În toată această perioadă trebuie verificat atent să circule aerul pentru a nu se instala mucegaiul. Se pot lăsa și noaptea la uscat afară cu condiția să nu fie nici un pericol de ploaie și să se acopere cu un tifon/pânză subțire care să protejeze alimentele de insecte. Dacă apar norii se va opta pentru continuarea procesului de deshidratare prin altă metodă.
2. Deshidratarea în cuptor: este o metodă mai rapidă decât cea menționată anterior. Se recomandă uscarea alimentelor la maxim 60°C cu ușa cuptorului întredeschisă astfel încât să permită circulația aerului. O temperatură mai mare produce uscare forțată și totodată pierderea substanțelor nutritive.
3. Deshidratorul: este un aparat binevenit în bucătărie ce ne ajută să deshidratăm foarte ușor diverse fructe și legume, fără prea multe griji. Avantajul e că aparatul muncește și noaptea, astfel dimineața la trezire avem toate șansele să găsim deshidratarea terminată.