Deputaţii au dat cu o mână şi au luat cu alta banii pentru Brâncuşi
Interesul pentru operele lui Constantin Brâncuşi a ţinut extrem de puţin la parlamentari, care deşi au votat suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia Pământului”, ulterior, în Comisia de Buget au respins alocarea banilor. Cel mai probabil, una dintre cele mai celebre opere ale lui Brâncuşi va ajunge într-o colecţie privată.
Bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii a primit aviz favorabil, vineri, în Comisiile pentru cultură din Parlament, cu o suplimentare de 5 milioane de lei pentru continuarea negocierilor pentru achiziţionarea sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi. Discuţia cumpărării operei era de mai bine de un an, premierul Victor Ponta promiţând că Statul o va achiziţiona. Sculptura este evaluată la circa 20 milioane de euro şi face pace parte dintr-o colecţie privată, dar a fost scoasă la vânzare în 2014. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Există alţi cumpărători dispuşi să achiziţioneze sculptura dacă guvernul român decide să nu cumpere opera.
Pesediştii au fost cuminţi
Vineri, 11 decembrie, părea că în sfârşit se va face ceva pentru a păstra această operă în ţară, chiar dacă preţul estimat este de 20 de milioane de euro. Sâmbătă, comisiile pentru buget au respins alocarea banilor în vederea achiziţionării operei lui Brâncuşi, ceea ce a stârnit un scandal în şedinţă. Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, a solicitat reluarea votului şi a fost apostrofat dur de parlamentari. Deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei de cultură, a solicitat această sumă, fiind susţinut inclusiv de către ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
Preşedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), s-a opus, spunând că nu pot fi alocaţi bani pentru un astfel de proiect şi că mai întâi Ministerul Culturii ar trebui să obţină un mandat de negociere de la Guvern şi să primească abia apoi, prin rectificare. Ministrul a susţinut că pentru a demara procedura de negociere este nevoie de alocarea unor sume. "Conform legii, în cazul bunurilor de patrimoniu, clasa tezaur, Ministerul Culturii îşi poate exercita dreptul de preempţiune. (...) Actualmente, pentru dreptul de preempţiune, Ministerul are zero lei", a explicat Vlad Alexandrescu. Pentru că discuţiile au continuat, deputaţii au încercat modificarea amendamentului, aprobând banii fără o destinaţie precisă, dar şi această soluţie a fost respinsă de PSD.