Dejecţii aruncate în Gilort. Verificări la Aparegio
Comisarii Gărzii de Mediu Gorj fac verificări la staţia de epurare de la Târgu-Cărbuneşti, după ce un pescar a postat pe internet imagini revoltătoare. Canalizarea era deversată de la staţia de epurare direct în râul Gilort. Reprezentanţii Aparegio Gorj, cei care administrează staţia, se apără şi susţin că a fost vorba despre un incident izolat. Dacă se dovedeşte că nu au respectat prevederile autorizaţiei de mediu, aceştia riscă să fie amendaţi drastic.
Imaginile cu apa neagră, plină de mizerie, au făcut înconjurul internetului. Totul s-ar fi petrecut în urmă cu două săptămâni, după cum susţin reprezentanţii Aparegio. Daniel Popescu, şeful Aparegio Târgu-Cărbuneşti, spune că totul s-ar fi produs după ce sistemul de canalizare a fost obturat din cauza unor resturi menajere ajunse în apă.
„S-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni. A fost obturat canalul, noi l-am desfundat, apoi a venit un volum foarte mare de apă şi staţia nu a putut face faţă, aşa că surplusul a fost eliminat pe acea conductă, direct în râul Gilort. Conducta este autorizată. În fapt ea pentru asta a fost construită. Se mai întâmplă astfel de lucruri, rar ce-i drept, dar se întâmplă şi din cauza celor care aruncă tot felul de lucruri în canalizare. Am găsit haine şi chiar păsări moarte în canalizare şi este normal să se mai înfunde”, a explicat Popescu.
Aparegio riscă sancţiuni
Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au ajuns la faţa locului şi au făcut verificări. Apele uzate nu mai curgeau în Gilort. „Am făcut control în zonă. Fenomenul s-a petrecut mai demult. Acum nu au fost probleme de poluare. Noi am luat şi apă pentru analize, dar nu se pune vorba acum ca apa să fie poluată”, a spus Ion Călinoiu, şeful SGA Gorj.
Verificări au făcut şi comisarii de mediu care vor să vadă dacă a fost respectată autorizaţia de mediu. „Astfel de lucruri se fac după o procedură. Vom verifica dacă s-a respectat autorizaţia de mediu şi se vor dispune măsurile prevăzute de lege, agentul economic responsabil de această faptă riscând o sancţiune până la 60 de mii de lei şi cu posibilitatea, în condiţiile în care nu a fost respectată autorizaţia de mediu, să înceapă procedura de suspendare a acesteia”, a explicat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.
„E strigător la cer”
Îngroziţi de ce au văzut au fost şi pescarii. „Este strigător la cer ce s-a întâmplat acolo. E ceva de nedescris. Pur şi simplu nu îmi venea să cred când am văzut imaginile. Se vede clar că acolo este şi malul înnegrit de atâtea dejecţii. Este o staţie de epurare, care asta trebuie să facă, să cureţe apa, nu să o arunce în râu de unde beau apă animalele, unde sunt peşti care mor din cauza asta şi de unde iau oamenii apă să irige ori să se spele. Ne mai întrebăm de ce apar atâţia microbi? Pentru că este şi foarte multă mizerie”, a semnalat Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi Gorj.