Decizie dură a primarului Romanescu împotriva directorilor din primărie
Primarul Marcel Romanescu va emite vineri decizii de imputare a unei sume de ordinul milioanelor de lei unor salariați cu funcții de conducere din Primăria Târgu Jiu. Romanescu pune astfel în aplicare dispozițiile dintr-un raport ANAF, care îi vizează pe fostul primar Florin Cârciumaru, directorul tehnic Marius Ionescu, directorul economic Narcisa Cristea, secretarul juridic Grigore Jianu, șeful de la Gospodărire Comunală Ionuț Jilăveanu, șeful serviciului juridic Constantin Răduțoiu.
Verificarea ANAF a fost dispusă de procurori, care au vrut să afle de ce în anul 2010 iluminatul festiv de sărbători a fost încredințat unei firme, Euro Audit Service din Târgoviște, deși acesta ar fi fost cuprins într-un contract cadru pe zece ani și ar fi trebuit asigurat de Romlux Lighting SRL tot din Târgoviște. Inspectorii ANAF au stabilit un prejudiciu de circa 3,8 milioane de lei. Raportul fiind unul executoriu, primarul Romanescu trebuie să facă deciziile de impunere în termen de 30 de zile.
Cristea: Refuz să mă gândesc
Raportul ANAF a fost finalizat în 10 noiembrie anul trecut, iar conducerea de atunci a primăriei avea termen 30 de zile pentru a-l aduce la cunoștința Consiliului Local și de a lua măsurile dispuse pentru recuperarea banilor. Nu s-a întâmplat asta, deoarece raportul a fost contestat. Fiind însă executoriu, contestația nu ar fi trebuit să stopeze măsurile dispuse.
Era însă perioada în care Florin Cârciumaru a decis brusc să renunțe la primărie pentru a intra în campania electorală parlamentară, acum fiind senator. Cârciumaru spune că deciziile primarului Romanescu vor fi contestate: „Vom contesta deciziile pe care le va emite noul primar în baza acestui raport. În baza raportului, primarul trebuie să emită decizii de imputare. Suma trebuie recuperată de la cei vinovați, dar după judecată. Nu este niciun prejudiciu, ne vom judeca”. Despre contestație a vorbit și Narcisa Cristea, director economic, dar cu referire la raportul ANAF: „Am contestat raportul, este ultima noastră speranță. Vom încerca să demontăm aceste lucruri, cu expertize. Refuz să mă gândesc. Sunt din 1984 în primăria asta, mă trezesc cu așa ceva după atâția ani. Nu mi s-a întâmplat așa ceva niciodată. Mintea mea a declanșat un instinct de protecție”.
Cârciumaru: Am fost șantajat de Romlux
Primăria Târgu Jiu a avut un contract cadru pentru iluminatul public pe o perioadă de zece ani, începând din 2006, cu Romlux Lighting SRL. Contractul de circa 3,5 milioane de euro fără TVA a fost completat de-a lungul timpului cu opt acte adiționale. Cei de la Romlux ar fi trebuit să se ocupe de întreținerea sistemului de iluminat public, dar și să asigure ornamentele de sărbători pe cheltuiala lor. În 2010 însă, la începutul lunii noiembrie, cei de la Romlux au anunțat că reziliază contractul, din cauza datoriilor mari pe care primăria le avea către firmă. „La vremea respectivă am fost șantajat de Romlux. A trebuit să decidem ce facem. În limita legii a trebuit să facem ce este de făcut”, susține acum Cârciumaru.
Directorul economic Narcisa Cristea spune că datoriile erau recunoscute la acea vreme de primărie, dar era an de criză, fiind mari probleme peste tot. „Am recunoscut că avem datorii, era perioadă de criză, am încercat tot felul de eșalonări. Era lipsă de disponibil, bugetul era realizat în proporție de 70%. Au refuzat orice formă. Datoria era de 7 miliarde vechi”, a explicat directorul economic al primăriei.
Fost primar: Eu știu că a fost licitație
Inspectorii ANAF susțin că primăria nu putea încheia un contract pentru iluminatul ornamental, fără să îl rezilieze pe cel existent cu Romlux. Primarul Cârciumaru a susținut în declarația dată inspectorilor ANAF că cei de la Romlux asigurau iluminatul ornamental în baza unei înțelegeri tacite, nu a unor clauze contractuale, argument cu care inspectorii fiscali nu au fost de acord. „Facem mențiunea că montarea, instalarea și demontarea instalațiilor ornamentale de sărbători … au fost asimilate în mod tacit cu lucrările de întreținere a iluminatului public”, se arată în răspunsul lui Cârciumaru. Fiscul a arătat însă că prin lege iluminatul ornamental este parte din iluminatul public și că nu a existat o delegare separate a serviciului de iluminat ornamental, în baza unei hotărâri de consiliu local.
Mai mult, ANAF susține că lucrarea contractată cu Euro Audit Service a fost împărțită în trei, tocmai pentru a se evita procedurile de atribuire impuse de lege. Potrivit fiscului, contractul a fost atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, în baza unei proceduri de urgență. Cârciumaru susține însă că a fost licitație. „Nu a fost NFP, a fost organizată licitație. Eu știu că a fost licitație. Asta e”, a spus Cârciumaru. Și Narcisa Cristea spune că a fost o procedură legală de selecție, în care nu a fost implicată direct, pentru că nu avea voie.
Opt zile, opt muncitori, cinci mii de ore
Un răspuns trebuie să dea ancheta și la faptul că primăria a decontat 5.111 ore manoperă către Euro Audit Service Târgoviște, deși firma avea angajați doar opt electricieni, iar lucrarea a durat opt zile. Rezultă o medie de 80 de ore pe zi de fiecare muncitor. „Puteau să lucreze cu muncă la negru, este o realitate pe piața românească”, spune Narcisa Cristea. „Nu le-am montat noi”, spune Cârciumaru.
Cei doi susțin că prejudiciul calculat de fisc nu este real, câtă vreme ornamentele există și acum în depozite. „Unde este prejudiciul? Instalația este, funcționează din 2010”, a spus Cârciumaru. „Există filmări că iluminatul public a existat, ornamentele sunt în depozit, unde este prejudiciul?”, spune și Cristea.
Potrivit ANAF, firma din Târgoviște înregistra în evidența contabilă ghirlande magic albe la valoarea de 66,06 lei, iar în situația de lucrări decontată la primărie le trecea cu 266,06. La fel, la ghirlande albastre, suma de 62,68 lei devenea 262,68 lei, la cele galbene suma de 54,25 lei devenea 254,25 lei, iar la țurțurii cu led suma de 94,52 a devenit 394,52 lei. Cei de la primărie spun că nu este vorba de supraevaluare, ci de includerea unor cheltuieli de montare, demontare, transport.
JUSTIFICARE
Florin Cârciumaru spune că nu putea lăsa orașul fără iluminat ornamental. „În actul de decizie, mai există momente în care trebuie să-ți asumi anumite riscuri. Consider că a fost cea mai bună soluție a momentului. Când te duci pe o funcție de decizie îți asumi și riscuri pentru viitor”, a spus fostul primar. „Nu a fost prejudiciu. Niciodată nu se va ajunge să plătim un leu. O să demonstreze experții pe care noi o să-i angrenăm în procesul respectiv”, a mai spus acesta.
ANCHETĂ
Controlul ANAF a fost dispus de un procuror de la Târgu Jiu, care mai departe și-a declinat competența către DNA Craiova. Interesant este că firma Euro Audit Service aparține unor politicieni PNL, Vasile Horga – fost deputat și fiica sa Gabriela, care a rămas la statutul de candidat. Vasile Horga a fost și la conducerea Romlux, în perioada derulării contractului cu Primăria Târgu Jiu.