De ce se bea Agheasma Mare doar 8 zile la rând după Bobotează!

Creștinii ortodocși sărbătoresc, în fiecare an, pe 6 ianuarie, Boboteaza. În această zi, preoții sfințesc apa, care se numește Agheasma Mare și, despre care, se spune că este vindecătoare și are puteri miraculoase.

De Bobotează, când creștinii ortodocși sărbătoresc ziua în care Mântuitorul a fost botezat în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul, preoții sfințesc apa la biserică. Această apă poartă denumirea de Agheasma Mare și se spune despre ea că este vindecătoare.

Agheasma Mare este considerată un dar pentru creștinii ortodocși. Apa se păstrează curată, nestricată, proaspătă și plăcută la gust, ca și când ar fi scoasă dintr-un izvor, pentru vreme îndelungată. Se folosește la diverse evenimente, precum: botezul copiilor, binecuvântarea începerii semănăturilor și altele.

Apa sfințită are puteri miraculoase și, dacă treci printr-o situație dificilă, este recomandat să bei apă sfințită. Ea scapă și sufletul, dar și trupul de dureri.

Agheasma Mare poate să îi scape pe credincioși de dureri de cap, boli de ochi, friguri, fierbințeală la plămâni, guturai și nu numai. Pentru că este apă sfințită, ea se păstrează într-un vas curat, din sticlă, la loc de cinste în fiecare locuință.

Apa sfințită în ziua botezului Domnului Iisus Hristos nu se consumă oricum. Ea se bea dimineața, pe nemâncate, înainte de a lua anafură. Se poate consuma și în Ajunul de Bobotează, fiindcă și în această zi, unii preoți sfințesc apa, potrivit învățăturilor religioase.

Agheasma Mare se bea dimineața, pe nemâncate, timp de 8 zile la rând.

Mulți credincioși nu știu de ce se practică acest obicei iar explicația a oferit-o chiar Patriarhul Daniel. „Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce 8 zile şi nu 7? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică. Gustând 8 zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice.

Cifra 8 este simbolul veşniciei. Deci, 8 zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului. Ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de Duhul Sfânt”, a explicat Patriarhul Daniel.

Vizualizări: 1,610

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: