De ce fac floare murăturile și cum poți preveni acest lucru
Există mai multe cauze pentru care murăturile puse toamna fac floare deasupra vasului în care sunt conservate. Totuși sunt și soluții eficiente pentru a preveni acest fenomen enervant.
Deliciile conservate sunt nelipsite de pe mesele noastre mai ales în perioadele de iarnă. Dar,uneori,după toată munca depusă, deschizi borcanul și constați că ceva nu e în regulă și a apărut o floare albă de mucegai deasupra murăturilor.
Floarea la murături se referă la un tip de mucegai care începe să crească în lichidul de conservare. Aceasta nu afectează doar suprafața murăturilor, ci și saramura în sine, care poate deveni tulbure și poate capăta o culoare albicioasă.
Pe lângă modificările vizuale, prezența "florii" la murături are un impact și asupra gustului și texturii lor, făcându-le mai puțin plăcute la consum.
Pentru cei care se întreabă de ce apara floarea la murături, există câțiva factori-cheie de care să ții cont înainte de a te apuca de murat.
Nu contează dacă vrei să faci varză, castraveți, gogonele, conopidă sau chiar ceva mai neobișnuit ca pepeni sau struguri murați.
Primul și cel mai important pas este să te asiguri că totul este curat și steril. Începe prin a-ți spăla mâinile temeinic cu apă și săpun, pentru a elimina orice bacterie care ar putea favoriza creșterea mucegaiului.
Apoi, nu neglija sterilizarea recipientelor. O metodă eficientă este să folosești apă cu bicarbonat de sodiu pentru a curăța borcanele sau butoaiele unde vei pune murăturile.
În ceea ce privește ingredientele, asigură-te că toate legumele sunt bine spălate cu apă rece. Oricât de tentant ar fi, nu folosi apă de la robinet direct, mai ales dacă nu a fost fiartă. Apa de la robinet adesea conține minerale care pot duce la formarea florii.