De ce crapă roşiile în perioada de vară și cum putem preveni acest lucru
Atunci când cultivați roșiile în grădină se întâmplă să crape după o ploaie mai abundentă. În general acest lucru se întâmplă vara când roșiile sunt gata de recoltat și poate fi prevenit prin udare cu program.
Răspunsul la întrebarea de ce vă crapă roșiile este simplu, au prea multă apă. Roșiile crapă doar atunci când schimbările rapide ale disponibilității apei fac ca fructele să se extindă mai repede decât se poate întinde coaja. Cea mai frecventă cauză a despicării roșiilor este o ploaie abundentă care urmează perioadelor de vreme relativ uscată.
Așadar, irigarea neuniformă poate duce, de asemenea, la despicarea roșiilor.
Unele studii sugerează că umiditatea ridicată, dar și deficiențele de calciu și excesul de azot în sol pot contribui și la crăparea fructelor.
Despicarea roșiilor are loc de obicei în fructele mature, deși roșiile verzi pot fi afectate. Poate fi vorba de o fisurare radială sau de fisurare concentrică. Odată cu crăpare radială, o despicare verticală se deschide de-a lungul părții laterale a fructului. Acesta este cel mai grav tip de daune, deoarece fisura expune fructul la boli. Roșiile cu cracare radială trebuie recoltate și folosite cât mai curând posibil, deoarece fructele vor putrezi probabil dacă sunt lăsate pe plantă.
Crăparea concentrică are loc ca o serie de inele care înconjoară capătul tulpinii fructului. Aceste inele de obicei nu expun pulpa fructului, reducând probabilitatea bolii. Fructele care prezintă crăpături concentrice pot fi lăsate să se coacă pe plantă, cu excepția cazului în care pulpa este expusă.
Plantele de tomate necesită multă apă pentru a coace fructele. Dar la fel de important ca și câtă apă primește planta este rata cu care o primește. Evitați fluctuațiile mari ale umidității solului prin asigurarea unei irigații consistente, în special în perioadele de secetă. Cel mai bine este să udați adânc de câteva ori pe săptămână, decât să furnizați cantități mici de apă zilnic. Puteți conserva umiditatea solului între udări prin aplicarea unui strat de compost sau mulci organic.