Rețetă simplă de lichior de afine, preparat în casă!

Pentru amatorii de cocktailuri sau băuturi dulci, pe bază de fructe și alcool, este momentul potrivit să prepare lichiorul de afine. Negru, aromat, și cu puțină tărie, lichiorul de afine sau celebra afinată, vă va răsfăța musafirii. 

Lichiorul de afine se poate prepara cu ușurință în casă și chiar este recomandat să îl faci pentru că ai controlul deplin al ingredientelor folosite. Și pentru că este sezonul afinelor de pădure, sau de cultură, poți încerca acum rețeta de afinată sau lichior de afine.

Nu este nevoie de ingrediente multe și nici de metode complexe pentru a prepara o astfel de băutură. Însă ai nevoie de răbdare până la degustare pentru că fructele mai întâi fermentează și băutura este gata abia după aceea.

Fructele folosite pentru lichior trebuie sa fie foarte coapte pentru că atunci aroma lor este maximă și sunt mai suculente, ajutând la formarea siropului.

Ca și tip de alcool, pentru lichior se folosește alcoolul etilic rafinat sau diferite rachiuri cu grad ridicat de tărie. 

Ingrediente:

    1 kg afine

    500 ml vodcă de 40 de grade

    500 gr zahăr

Mod de preparare:

Pregătește un borcan sau o damigeană de sticlă cu capacitatea de 2,5-3 litri pe care îl speli bine, îl clătești și îl sterilizezi. În acesta vei pregăti ingredientele pentru prepararea lichiorului.

Clătește afinele și lasă-le să se scurgă bine. Optează pentru cele mai coapte afine, pentru a obține o aromă maximă a afinatei. Pune afinele scurse bine în borcanul pregătit, alternându-le în straturi cu zahărul. Ultimul strat va fi din zahăr. Lasă borcanul cu afine la loc răcoros pentru 1-2 zile. În acest interval de timp mai agită borcanul pentru ca zahărul să coboare în siropul format și să se dizolve. Nu lăsa borcanul la loc călduros și nici la loc luminos pentru a nu fermenta afinele.

După ce zahărul este complet dizolvat, adaugă alcoolul în borcan. Dacă optezi pentru alcool dublu rafinat în loc de vodcă, va trebui să îl diluezi cu apă. De obicei acesta are o tărie de peste 90 de grade și necesită diluare cu apă, în proporție de 1:1 sau în funcție de gustul fiecăruia.

Pune borcanul sau damigeana din nou la loc răcoros și lasă-l acolo până la șase săptămâni. În acest interval de timp lichiorul de afine atinge gustul optim. Strecoară afinele printr-un tifon curat și îmbuteliază lichiorul de afine în sticle. Nu uita să sterilizezi și sticlele, pentru o conservare perfectă a afinatei. Închide sticlele ermetic cu capacele din dotare.

Vizualizări: 7,622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: