De ce a fost posibil să se vadă aurora boreală din România!
Aurora boreală s-a văzut din România la o intensitate cum nu a mai fost observată în ultimele sute de ani. Evenimentul a fost urmare a unei furtuni geomagnetice la cel mai puternic nivel de furtună de acest gen, pe o scară de la G1 la G5.
O furtună geomagnetică “extremă” G5 a lovit Pământul vineri seară, după cum a transmis Centrul de Predicție Meteorologică al NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică), care a emis în cursul zilei o avertizare cu privire la potențialul unui impact sever. G5 este cel mai puternic nivel de furtună geomagnetică, pe o scară de la G1 la G5. Fenomenul a căpătat o nuanţă spectaculoasă, colorând cerul, inclusiv în România, în culori similare aurorei boreale.
Intensitatea la care această auroră boreală a fost văzută în România este unică în ultimele sute de ani, după cum spune dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.
“Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o”, a declarat Adrian Şonka.
În acelaşi timp el face o distincţie între poze şi realitate, subliniind, mai ales pentru cei care nu au văzut fenomenul, că instantaneele fotografice relevă imagini mai spectaculoase decât realitatea.
“Pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a mai spus astronomul Adrian Şonka.
Acesta a mai explicat că deşi aurora se produce în jurul polului magnetic, în anumite situaţii ea poate fi observată şi la latitudini mai joase. “Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, a mai spus el. Aceste fenomen unic pentru ţara noastră a fost vizibil într-un context în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare care au perturbat câmpul magnetic al Pământului.
Ultima furtună geomagnetică G5 a fost consemnată în octombrie 2003 şi a provocat întreruperi de curent în Suedia și a deteriorat transformatoarele din Africa de Sud.