Daune pentru un gorjean afectat de praful de cărbune

O familie din Gorj s-a plâns instanței din cauza disconfortului produs de Cariera Roșiuța, lângă care locuiește. Gorjeanul care a depus reclamația susține că, odată cu trecerea timpului, a observat că sănătatea familiei sale este afectată de activitatea minieră din zonă, în sensul că „au început cu toții să aibă probleme cu respirația, digestia, disfuncții în activitatea organelor interne și altele”.

Familia a reclamat faptul că activitatea carierei „generează un miros respingător, praf de cărbune în exces și zgomot” și că îi sunt afectate culturile și animalele din gospodărie. La nici 100 de metri de locuință se desfășoară lucrări de concasare a cărbunelui, iar zgomotul produs este puternic atât ziua, cât și noaptea.

Un martor adus la instanță a declarat că a fost în casa reclamantului și a observat că este praf de cărbune peste tot și că nu își poate usca nici măcar rufele afară. Iar fiindcă locuința se află în apropierea căii ferate uzinale, zgomotul produs de vagoanele încărcate cu cărbune este unul infernal.

Familia a încercat să rezolve situația, discutând cu persoanele responsabile din cadrul Carierei Roșiuța, dar nu a ajuns la niciun consens, motiv pentru care a fost nevoită să se mute în municipiul Motru și să suporte cheltuieli suplimentare legate de navetă și traiul zilnic.

Gorjeanul a dat în judecată Complexul Energetic Oltenia, solicitând despăgubiri de 150.000 de lei. Din concluziile raportului de expertiză, instanța a reținut că s-a depășit nivelul admis privind depunerile de pulberi sedimentabile produse de benzile transportoare și activitățile miniere desfășurate în imediata apropiere a casei, motiv pentru care sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale.

Pe cale de consecință, CE Oltenia a fost obligată la plata către reclamant a sumei de 50.000 lei - daune morale. Sentința Judecătoriei Motru a fost atacată de către juriștii companiei. Tribunalul Gorj a admis apelul, iar CE Oltenia a fost obligată să achite doar 20.000 de lei despăgubiri civile. Nici sentința pronunțată pe 15 noiembrie nu este definitivă.

Și alți localnici care locuiesc în apropierea carierei au obținut despăgubiri în instanță, după ce expertizele au arătat că problema poluării în zonă este una reală.

Vizualizări: 5,356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: