Cum a fost mituit un polițist prin Revolut
Un bărbat de 41 de ani, din Târgu Jiu, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. El i-a dat șpagă unui polițist prin aplicația Revolut pentru a nu-i întocmi un eventual dosar penal după ce a fost prins la volan fără permis de conducere.
Evenimentul s-a petrecut în Ajunul Crăciunului de anul trecut, în Timișoara. Aflat la volanul unui BMW, șoferul din Gorj a fost oprit de poliție pentru un control de rutină. Le-a înmânat polițiștilor buletinul și talonul mașinii, spunând că are permisul acasă, la Târgu Jiu.
În urma verificărilor, agentul de poliție i-a comunicat că figurează în baza de date ca având permisul suspendat, dar din cauza unei erori de sistem nu erau precizate motivul și perioada suspendării.
Cum șoferul știa că i-a expirat interdicția și nu putea fi momentan verificat, acesta s-a ales doar cu avertisment, pentru neprezentarea permisului auto.
Polițistul i-a comunicat că, în situația în care se dovedește că avea interdicție de a conduce pe drumurile publice, îi va întocmi dosar penal, motiv pentru care, pentru simplificare, i-a cerut numărul de telefon.
Întrucât nu-l știa din memorie, agentul de poliție i-a dat numărul său de telefon, iar inculpatul l-a apelat, fiindu-i salvat astfel numărul.
La scurt timp, agentul de poliție s-a trezit cu câteva mesaje pe aplicația WhatsApp tocmai de la șoferul pe care-l oprise. „Acum aștept să-mi dea răspuns un prieten. Ai cumva revolut? E bun pentru transfer instant, să achit datoria - banii pe care mi i-ai dat la Târgu Jiu împrumut. Ți-am trimis 300 lei din datoria pe care o aveam la tine de la Târgu Jiu”.
Nedumerit, polițistul l-a întrebat ce reprezintă banii trimiși prin aplicația respectivă, iar inculpatul i-a spus: „datoria de la Târgu Jiu…”
Ulterior, agentul de poliție a primit notificare pe telefon prin care era înștiințat că a primit suma de 300 lei. Aplicația Revolut conferă posibilitatea trimiterii, chiar și fără accept ori date ale contului, unor sume de bani între titularii unei astfel de aplicații aflate pe telefonul mobil.
Polițistul și-a anunțat șeful despre situația ivită, ulterior fiind îndrumat să sesizeze Anticorupția, direcția specializată în combaterea actelor de corupție din cadrul personalului MAI.
O jumătate de oră mai târziu, polițistul a mai primit încă 200 de lei. Iar dimineață, un nou mesaj pe WhatsApp: „N... Te rog să nu-mi faci dosar penal pentru că suspendarea a expirat pe data de 15 mai 2020. O să merg la IPJ Gorj și o să clarific situația, o să apară în baza de date că aveam dreptul de a conduce legal, valid, în data de 23 decembrie 2020. Mă revanșez! Crăciun fericit!”
„Nu se poate face dosar penal deoarece ai fost verificat în amănunt și apare că ai dreptul de a conduce valabil. Și ce fac cu „aia” acum?”, i-a replicat polițistul. „Îți mulțumesc! Aia sunt ai tăi! Și oricând ai nevoie îmi zici și te ajut și eu cu tot ce pot! De aia suntem olteni amândoi”, i-a transmis bărbatul.
În urma audierii, bărbatul din Gorj a declarat că s-a gândit că nu va scăpa ușor fără să dea mită. A verificat dacă numărul de telefon al polițistului are cont pe Revolut și i-a trimis în primă fază suma de 300 de lei. Văzând că banii au intrat și în cele 20 minute care au trecut nu a avut nicio reacție, a crezut că șpaga este prea mică, așa că a mai trimis încă 200 lei.
A precizat că s-a gândit că polițistul are posibilitatea să-i retrimită cei 500 lei și să-i scrie că a făcut o confuzie și că îl așteaptă în continuare la sediul poliției pentru întocmirea dosarului penal. dacă nu dorea banii. Ulterior, ar fi depus și o plângere penală pe numele polițistului pentru luare de mită.
În vară, bărbatul a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 2 ani. A contestat sentința, dar Curtea de Apel Timișoara i-a respins apelul pe 22 noiembrie. Decizia este definitivă, așa că bărbatul va trebui să respecte anumite măsuri și să muncească 70 de zile în folosul comunității la o școală din Târgu Jiu.