Daniel Burlan: Ar fi un dezastru ecologic dacă s-ar închide CEO
“Ar fi un dezastru ecologic dacă s-ar închide Complexul Energetic Oltenia”! Afirmația îi aparține chiar managerului companiei, care face referire la terenurile care trebuie repuse în circuitul silvic sau redate agriculturii după ce nu se mai excavează. Astfel, compania trebuie să le refacă din mers, după fiecare etapă, și obligată să nu lase terenuri răvășite în urmă.
Toate aceste activități de refacere a terenurilor, susține Daniel Burlan, se fac etapizat. Compania oricum este obligată să refacă toate perimetrele pe care le exploatează. “Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă, la momentul acesta, Complexul Energetic Oltenia ar intra în faliment și toate aceste terenuri ar rămâne așa cum sunt. Ce costuri imense vor fi pentru a reface zona afectată. Dacă acum arată într-un anumit fel, și ar fi un dezastru ecologic dacă s-ar închide CEO, pe măsură ce înaintăm cu fronturile, prin modelarea haldelor de steril și a depunerilor, acest impact se diminuează. Costurile, la final, vor fi mai mici. Noi avem constituite garanții de mediu cu care vom reface aceste zone”, a spus Daniel Burlan, la Impact TV.
În locul carierelor ar putea fi amenajate chiar lacuri, a încheiat Burlan: „Avem obligația ca, pe măsură ce finalizăm de excavat, de haldat în perimetrele miniere, să refacem zona, să redăm agriculturii sau domeniului silvic. La momentul închiderii totale, este posibil să se creeze aceste lacuri. Vor rămâne niște gropi, unde nu ai altă soluție decât să faci lac”.