Care ar fi salariul corect în minerit în viziunea unui lider de sindicat
Cel puțin 1.200 de euro! Acesta ar fi salariul corect pentru minerii și energeticienii din Gorj. O spune un lider de sindicat care a adăugat că lefurile angajaților din Complexul Energetic Oltenia au rămas cu mult în urma celor care lucrează în energie. Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia a comparat veniturile minerilor cu cele ale salariaților de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica.
În prezent, susține Gabriel Căldărușe, liderul SMEO, salariul mediu în compania din Gorj este de 700 de euro. Un venit corect, raportat la munca depusă și condițiile dificile în care lucrează minerii și energeticienii, ar înseamna încă 500 de euro în plus, consideră acesta.
„Nu vreau să fiu populist. Ne putem compara cu ceilalți producători. La Nuclearlectrica, implică multe cunoștințe și riscuri mari, venitul este peste 1.500 de euro salariul mediu. La Hidroelectrica, știți cum este, nu implică foarte mult efort. Dacă ne uităm la Hidroelectrica și la ceilalți producători, consider că ar trebui să fie cel puțin salariul mediu existent în cele două companii, făcând o medie la cele două. Cel puțin 1.200 de euro ar trebui să fie salariul mediu în companie. Acum ne ducem la un 700 de euro, dacă adăugăm și celelalte facilități”, a explicat Căldărușe, la Târgu Jiu TV.
De meritat, merită, dar nici dacă ar vrea, compania nu are de unde să ofere astfel de salarii, a recunoscut liderul SMEO. Explicațiile sunt multe. Cele mai importante țin de lipsa de investiții și de fronturile de lucru blocate care aduc și mai puține contracte, dar mai multă muncă în dreptul celor din producție.
“Din punct de vedere economic, avem probleme. Asta se reflectă și în investiții. Dacă ne uităm în zona minieră, au lipsit și lipsesc cu desăvârșire. Aceleași probleme sunt și pe partea de energie, dar nu atât de mari ca pe partea de minerit. Făcând abstracție de situația economică a companiei, care este foarte, foarte dificilă, dacă ne raportăm strict la efortul salariaților din producție, minerit, energie și a celorlalți, partea de salarizare este o problemă. Nu avem bani pentru dezvoltare și asta înseamnă un efort fizic mai mare care nu se reflectă și în partea de salarizare”, a mai explicat Căldărușe.
Dincolo de salarii, marea problemă în minerit o reprezintă condițiile de muncă, mulți salariați riscându-și practic viața la serviciu.