Dacă iei bani de la soț, se numește furt?
În atenția tuturor soțiilor! Dacă luați bani din portofelul soțului, fără să îi cereți voie, vă puteți alege cu dosar penal.
Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați ieri direct de către un bărbat, de 34 de ani, din comuna Scoarța, sat Budieni, despre faptul că, la data 18 octombrie a.c., soția sa, de 34 de ani, i-ar fi sustras suma de 5.000 de lei.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, anunță IPJ Gorj.
Conform legislației românești, soția poate fi acuzată de furt dacă ia bani de la soț, însă situația este mult mai complexă decât pare la prima vedere. În mod tehnic, furtul este definit ca luarea unui bun mobil al altuia, fără consimțământul acestuia, cu intenția de a-l însuși. Totuși, atunci când vine vorba de căsnicie și bunurile comune, lucrurile devin mai complicate.
În cadrul unui mariaj, în general, bunurile dobândite în timpul căsătoriei (inclusiv banii) sunt considerate bunuri comune ale ambilor soți, conform Codului Civil din România. Asta înseamnă că atât soțul, cât și soția au drepturi egale asupra acestor bunuri, chiar dacă banii se află în posesia unuia dintre ei. În acest caz, este dificil să acuzi un soț sau o soție de furt pentru sustragerea unui bun comun.
Deși, tehnic, este posibil ca soția să fie acuzată de furt, în practică, acest lucru se întâmplă foarte rar în cadrul căsătoriilor, din cauza conceptului de bunuri comune. Cel mai probabil, astfel de cazuri sunt tratate mai degrabă ca probleme de ordin civil și se recomandă soluționarea pe cale juridică prin instanța civilă, nu printr-o plângere penală.