Cum a dus decesul lui Dobrin la mai multe plângeri penale. Sunt vizați șefi de instituții!

Prietenii lui Adrian Dobrin au fost zguduiți la începutul lunii martie de vestea decesului acestuia. Fostul șef de birou din cadrul DSP Gorj a fost infectat cu coronavirus și a murit după câteva zile de la testare, în timp ce era transferat la un spital din București. Pe drum, aparatul de ventilare din ambulanță s-a oprit, din cauza unei defecțiuni, astfel că am rămas toți cu impresia că Dobrin a murit cu zile, la numai 47 de ani.

Cel puțin patru dosare penale au fost deschise după moartea suspectă a bărbatului. Unul este dosarul care anchetează împrejurările în care s-a produs decesul, dar nu este singurul.

O plângere penală a depus și Inspecția Muncii, după ce a cercetat evenimentul. Inspecția Muncii a finalizat verificările în acest caz și a constatat că, pe data de 2 martie 2021, în jurul orei 07.30, Dobrin a ajuns la spitalul din Cărbunești, în interes de serviciu. “Lucrătorului Dobrin Adrian Virgil i s-a făcut rău când se afla cu autoturismul parcat pe aleea de acces la Secția ATI Covid din incinta Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești și a fost internat”, se arată în procesul verbal de cercetare.

Potrit documentului, Dobrin era desemnat de Direcția de Sănătate Publică să verifice zilnic paturile libere ATI din unitățile sanitare care tratează bolnavi Covid, alături de colegii lui Manciu și Dănăiață. Două spitale din Gorj trebuiau verificate la acea dată, cel din Târgu Jiu și cel din Târgu Cărbunești.

“Persoanele desemnate pentru a verifica unitățile sanitare mai sus menționate aveau obligația de a transmite către Ministerul Sănătății - Inspecția Sanitară de Stat, în fiecare zi, după ora 9, o informare cu situația paturilor libere ATI din unitățile sanitare care tratează bolnavi Covid -19. Verificările se făceau de obicei de echipe formate din doi inspectori sanitari, zilnic, de luni până duminică, între orele 06.30 - 09.00, pentru a se putea transmite datele solicitate la Ministerul Sănătății - Inspecția Sanitară de Stat, până la ora 09.00”, a rezultat din verificarea Inspecției Muncii.

Lucrătorii nu aveau ordine de serviciu (delegații) pentru aceste controale, iar aceștia semnau în condică de obicei când veneau din control”, se arată în documentul de control. Documentul consemnează că de obicei deplasările se făceau cu autoturismul de serviciu, condus fie de Dobrin, fie de Manciu, colega lor Dănăiață neavând permis.

Directorul DSP Gorj susține că Dobrin nu era la serviciu

Conducerea DSP Gorj este acuzată că nu a anunțat evenimentul la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, câtă vreme Dobrin s-a deplasat la spital în interes de serviciu. “Până la data încheierii prezentului proces verbal de cercetare, Direcția de Sănătate Publică Gorj nu a comunicat evenimentul produs în data de 02.03.2021, a cărui victimă a fost Dobrin Adrian Virgil, soldat cu decesul acestuia în data de 06.03.2021”.

Directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, susține că nu avea ce eveniment să anunțe, câtă vreme Dobrin nu era la serviciu. “Nu am declarat evenimentul pentru că, din perspectiva mea, nu aveam ce declara. Dobrin nu era la serviciu în acea zi, nu era semnat în condica de prezență, nu avea ordin de deplasare”, a spus Stoian.

Timp de mai multe săptămâni ITM a făcut adrese în care să ceară comunicarea evenimentului, fără succes însă. Pentru necomunicarea evenimentului, DSP Gorj a fost amendată cu 7.000 de lei.

Potrivit verificărilor făcute de Inspecția Muncii, echipa Dobrin - Dănăiață a verificat cele două spitale Covid pe 27 și 28 februarie, dar și pe 1 martie, care a picat într-o zi de luni. Și totuși, DSP Gorj a prezentat în timpul cercetării evenimentului o copie a unei cereri de concediu de odihnă a lui Dobrin pentru data de 1 martie. “Din analiza documentelor semnate de către Dobrin Adrian Virgil există suspiciunea că cererea de concediu nu este semnată de acesta. (...) Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a sesizat aceste aspecte Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu”, se arată în documentul citat, acesta fiind al treilea dosar penal.

Narcis Stoian a susținut și pentru Pandurul că Dobrin a fost în concediu pe 1 martie, iar pe 2 nu a venit la serviciu. “Cu o zi înainte (n.r. - pe 1 martie) m-a sunat că nu se simte bine și își ia o zi de concediu. Pe 2 martie nu a venit la serviciu, a fost la Târgu Cărbunești pentru că se simțea rău, a fost cu mașina personală”, a precizat Stoian. Mai mult, directorul DSP Gorj susține că Dobrin nu mai intrase în spitale de două săptămâni și că era “ca un fel de șofer” pentru colega lui.

Este totuși greu de înțeles de ce Dobrin nu s-a dus la spitalul din Târgu Jiu, care era mai aproape, și de ce era la acea oră, 07.30, cu colega cu care mergea în control de obicei.

Verificările Inspecției Muncii au arătat cu totul altceva și anume că cei doi au trecut pe la DSP pentru a ridica echipamentele de protecție și au plecat în control pe 2 martie. “În data de 02.03.2021, în jurul orei 06.51, Dănăiață Elena Iuliana a fost luată de Dobrin Adrian Virgil cu autoturismul proprietate personală, de la domiciliul din Târgu Jiu, pentru a se deplasa la Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești și Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, în vederea efecturării verificărilor la secțiile ATI Covid. Dobrin Adrian Virgil i-a spus colegei Dănăiață Elena Iuliana, în data de 02.03.2021, că se vor deplasa cu mașina proprietate personală pentru a evita discuțiile colegilor de serviciu cu privire la posibilitatea infectării autoturismelor de serviciu. Cei doi lucrători s-au deplasat în data de 02.03.2021, în jurul orei 07.00, la sediul Direcției de Sănătate Publică Gorj, de unde au luat echipamentele individiale de protecție pentru a efectura verificările la secțiile ATI Covid-19 și graficele pentru întocmirea raportării”, se mai arată în documentul Inspecției Muncii. Ajunși la Târgu Cărbunești, Dobrin a rămas în mașină pentru că se simțea rău, a fost testat acolo și internat imediat. Verificările la spital au fost făcute de Dănăiață, care și-a chemat un coleg să o ia și să continue acțiunea la spitalul din Târgu Jiu.

Nu a fost încadrat ca accident de muncă

După cum opinia publică deja a aflat, starea lui Dobrin s-a deteriorat, pe 6 martie a fost decis un transfer la București, dar o defecțiune la ambulanță a scurtat drumul, iar bărbatul a murit la spitalul din Vîlcea.

Din verificarea documentelor medicale a rezultat că decesul a fost provocat dintr-o cauză de natură patologică, nefiind întrunite condițiile încadrării evenimentului ca accident de muncă.

DSP Gorj a primit însă mai multe amenzi pentru neregulile constatate, au fost dispuse o serie de măsuri, iar documentul de control a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești pentru continuarea cercetărilor.

Patru salariați ai DSP Gorj au fost internați cu Covid-19 în intervalul de timp 21 februarie - 2 martie, dar după apariția primului caz pozitiv nu ar fi fost făcută nicio decontaminare a birourilor, se mai arată în documentul de control.

Șeful DSP Gorj va avea de dat explicații în două dosare penale legate de acest caz, dar și șeful ITM Gorj a fost reclamat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru abuz în serviciu, ca urmare a amenzilor date.

Vizualizări: 3,333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: