Creşte costul standard per elev. Ce avantaje au şcolile din Gorj!
Școlile din județul Gorj vor primi de luna viitoare o finanțare mult mai mare decât până acum. Asta pentru că s-a majorat costul standard per elev. Cu alte cuvinte, bugetul unei unități de învățământ va crește astfel încât să poată suporta creșterile salariale de care au beneficiat profesorii anul trecut, dar și pe cele de anul acesta. Potrivit ministerului, costul standard per elev a crescut de la 3.043 lei/an la 3.740 lei/an.
Cele peste o sută de unități de învățământ din județul Gorj vor avea din acest an bugete mai mari pentru cheltuielile lunare, dar și pentru plata salariilor profesorilor. Costul standard per elev a fost majorat cu aproape 700 lei față de anul trecut, însă asta nu înseamnă că școlile vor dispune de mai mulți bani. Practic, statul a asigurat banii necesari pentru a suporta creșterile salariale ale cadrelor didactice, atât cele din anul trecut, cât și pe cele care vor urma anul acesta. Avantajate vor fi, și acum, școlile cu număr mare de elevi. În județul Gorj, cei mai mulți elevi se regăsesc la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”, aproape 1.300. Școala dispune, evident, și de cel mai mare buget anual. ”Suntem o școală mare, cu cele mai mari efective din județ, avem aproape 1.300 de copii, avem și un număr mare de cadre didactice, majoritatea au gradații de merit și gradul didactic I, asta însemnând o creștere suplimentară a nivelului salariilor. Avem un fond de salariu mare, cheltuielile cu salariile sunt undeva la 320.000 lei”, a spus Aurel Popescu, directorul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.
Ajută și alte școli
Unitatea de învățământ este atât de avantajată că anual distribuie din propriile-i venituri bani și altor unități de învățământ. ”Anual, școala noastră redistribuie prin Inspectoratul Școlar Județean altor școli o sumă variabilă între 100.000 lei și 200.000 lei. Sunt bani necheltuiți de noi care se redistribuie altor școli din municipiu pentru că sunt unități școlare care își epuizează banii alocați pentru cheltuieli materiale la jumătatea anului școlar sau chiar mai devreme. Suntem un caz fericit și ne bucură că putem să-i ajutăm și pe cei care nu au resursele necesare, în primul rând pentru că numărul de copii este mai mic”, a mai spus Aurel Popescu. Cât privește această unitate de învățământ, modificarea costului per elev duce la o mărire a fondului de salarii cu 18%. Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” are 94 de salariați din care 74 sunt cadre didactice.