Crede că Oltenia ar trebui inclusă în categoria zonelor care pot genera cutremure periculoase

În zona Olteniei sunt așteptate și alte seisme. Cercetătorul Mircea Radulian de la Institutul Național pentru Fizica Pământului este de părere că Oltenia ar trebui inclusă în categoria zonelor care pot genera cutremure periculoase.

Mircea Rădulian, cercetător științific INCDFP: „Cutremurul mare a fost puternic și a perturbat foarte mult zona. E unul dintre cutremurele cu cele mai multe replici”.

De asemenea, Vlad Codrea, cercetător colaborator Institutul Star al UBB Cluj-Napoca, a declarat pentru Pro TV: „Oltenia trebuie înțeleasă ca o zonă în care Carpații încalecă ceea ce noi numim platforma moesică. Această zonă este destul de labilă, destul de fragmentată de falii. Vrancea este un fenomen subducțional, în vreme ce în Oltenia sunt falii de suprafață. Faliile acestea de suprafață în timp se rearanjează”.

Petru Udrea, profesor Facultatea de Geografie Timișoara: „Seismologii care fac analize bazate pe statistică folosesc acea noțiune: timp de recurență, adică la câți ani poate să vină un cutremur major în zona respectivă. Zona asta a Olteniei, timpul de recurență e între 80 și 120 de ani, cu magnitudini mai mari de 6. La Vrancea, acele cutremure de peste 7 au timp de recurență între 35-40 de ani”.

Cutremurele din Oltenia sunt studiate și de geologii din Turcia care vor să vadă dacă există vreo legătură între cele produse la ei în țară și cele de la noi.

Prof. dr. Naci Gorur, specialist în inginerie geologică: „Se poate vorbi teoretic de legături între aceste seisme. În primă fază sunt de părere că nu este posibil să se fi provocat un astfel de cutremur în România ca urmare a seismului din Turcia. Noi luăm totuși în calcul și o astfel de ipoteză”.

Între timp, în Gorj, conducerea Consiliului Judetețean a anunțat că se gândește să înăsprească regulile pe care trebuie să le respecte cei care vor să construiască în zonă.

Vizualizări: 16,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: