Cosmin Popescu: ONG-urile ne vor în beznă și mocirlă!

PSD 2

Dezbateri aprinse pe marginea reluării lucrărilor hidrotehnice din Defileul Jiului. Au fost trei zile de discuții în județele Gorj și Hunedoara între autorități locale, județene, de mediu, din energie, organizații nonguvernamentale și localnicii din cele două județe.

În cadrul dezbaterilor, a fost prezentat și impactul pe care l-ar avea investițiile începute în Defileul Jiului asupra mediului. Toată lumea a vorbit despre un impact minor, mai puțin ONG-urile de mediu care văd ca ineficiente aceste investiții și spun că distrug fauna și frumusețea ariei protejate. 

Cu toate acestea, autoritățile sunt optimiste. Spun că sunt respectate legile țării și cele europene în materie de protecție a mediului și că, de această dată, lucrările nu mai pot fi blocate. Sunt deja blocate din 2017 deși unele investiții sunt în stadiu avansat de realizare, de aproape 90%. 

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a participat la una dintre dezbateri, a luat cuvântul și a transmis că investițiile sunt necesare mai ales în contextul în care ar produce energie curată și ieftină. Cosmin Popescu e convins că ONG-urile nu vor mai putea repeta blocajul în instanță.

“Studiul de adecvanță făcut de Hidroelectrica îndeplinește toate condițiile astfel încât să fie emis de Minister, urmat de emiterea autorizației de construire și de demarare a procedurilor juridice și tehnice privind punerea în funcțiune a celor două microhidrocentrale. Am fost foarte atent la prezentarea studiului făcut de consultant. Toate cerințele sunt respectate și nu cred că mai e vreun motiv, doar anumite interese ar putea să pună piedică acestui proiect. Când voi primi acordul de mediu voi emite autorizațiile pentru reluarea lucrărilor și punerea în funcțiune a celor două microhidrocentrale”, a declarat Cosmin Popescu.

„ONG-urile ne vor în beznă și mocirlă”, a continuat Cosmin Popescu, într-un interviu la Radio Infinit: „Fie că vorbim de drumuri naționale, europene, autostrăzi, drumuri expres, fie că vorbim de alocarea unor investiții în energia verde pentru că energia produsă de Hidroelectrica este energie verde. Am văzut aceste încercări. Ei își doresc ca România să stea în mocirlă și în beznă, dar noi, ca autorități publice locale și centrale, avem obligația să facem toate demersurile, respectând legea, să punem în funcțiune și să demarăm proiecte noi pentru România. Avem nevoie de proiecte noi mai ales în această zonă de energie pentru că balanța deficitului este foarte gravă. Orice megawatt în sistem, produs de Hidroelectrica, duce la micșorarea prețului. Avem nevoie de energie ieftină”. 

Cei care au realizat studiul care arată impactul asupra mediului au notat că devierea apelor se va face în lunile în care debitele sunt mici, că au fost propuse soluții pentru protejarea faunei.

De asemenea, toate lucrările din Dumitra, Bumbești și Livezeni vor fi împrejmuite cu panouri fonoabsorbante mobile astfel încât zgomotul generat de realizarea lucrărilor să fie cât de mult posibil redus, dar au fost propuse și soluții pentru protejarea speciilor de pești care trăiesc în Jiu.

Lucrările la hidrocentralele de pe Jiu au fost blocate în urmă cu șapte ani în urma unor demersuri făcute de organizațiile de mediu în instanța de judecată. De atunci, statul a căutat soluții pentru ca acestea să fie duse la bun sfârșit mai ales dat fiind stadiul avansat în care sunt. Aici, s-au investit peste 150 de milioane de euro.

Vizualizări: 1,254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: