Ultimul tren pleacă din stația cărbunelui: “Suntem deja în genunchi!”

Pentru multe voci din rândul minerilor și energeticienilor, ultimul tren pentru salvarea locurilor de muncă din sistem și pentru prelungirea vieții cărbunelui riscă să plece din gară până la finalul anului.

Sindicaliștii sunt de părere că politicienii nu-și vor mai întoarce privirea spre cărbune odată ce se vor încheia alegerile. „După alegeri, vom putea opri mai greu planul de închidere”, o spune sindicalistul Manu Tomescu. 

E motivul pentru care sindicalistul insistă că minerii ar trebui să iasă în stradă în număr mare, cu miile, și să pună presiune pe factorul politic să facă demersuri concrete în următoarele săptămâni astfel încât planul de restructurare să fie amânat. Asta e greu de crezut mai ales dacă ținem cont de anunțul făcut de ministrul Energiei când a venit în Gorj: în zece luni va fi gata studiul cerut de Comisia Europeană și abia atunci, în cel mai fericit caz, s-ar putea concretiza dorința minerilor și planul de închidere să fie amânat cu măcar un an și jumătate, doi. 

Manu Tomescu a declarat, într-un interviu la Radio Infinit, că oamenii trebuie să iasă în stradă și lucrurile trebuie negociate ferm înainte de alegeri.

“Ca să iasă mii de oameni în stradă, trebuie dat același mesaj, trebuie stabilite aceleași obiective, aceleași revendicări și dacă toate sindicatele din cele două federații vor scoate oameni în stradă atunci vom putea fi mii de oameni în stradă. Nu știu ce se mai poate face acum. Eu am fost de părere că trebuie făcute acțiuni și să existe o presiune pe factorul politic. Sunt discuții sterile, fără niciun fundament și fără urmări concrete. Ce discuții să mai ai când peste câteva săptămâni sunt alegerile? Și ce ar putea decât să ne promită că totul va fi bine? Nu este deloc bine!”, a spus Manu Tomescu. 

Dacă trece campania, trec și alegerile, Manu Tomescu a concluzionat că lucrurile se vor opri mult mai greu: „Dacă trec alegerile, altfel vor sta lucrurile și greu vom mai putea opri acest plan de închidere. Noi suntem deja îngenunchiați. Mii de ore lucrate și neplătite, normativ de personal sub organigramă, lipsă de materiale”. 

Ministrul Sebastian Burduja a declarat, la Rovinari, că nu va aștepta zece luni să fie gata studiul de adecvanță pe care trebuie să-l pună pe biroul Comisiei Europene și că va mai bate la ușa oficialilor de la Bruxelles să insiste ca planul de restructurare să fie reanalizat și amânat până când vor putea fi sincronizate noile investiții – parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze – cu oprirea grupurilor energetice pe cărbune.

Vizualizări: 1,167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: