Copiii şi tinerii din Dănciuleşti promovează „Datini olteneşti”
Peste 30 de copii şi tineri din comuna Dănciuleşti îşi promovează localitatea prin intermediul Ansamblului Folcloric „Cununiţa”. După ce, în vară, au câştigat numeroase premii la concursurile naţionale şi internaţionale de muzică şi dansuri populare, membrii Ansamblului „Cununiţa” au prezentat şi autorităţilor judeţului proiectul „Datini olteneşti”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Florescu, spune că este pentru prima dată când o primărie şi un ansamblu folcloric din judeţ îşi promovează singuri localitatea.
Consiliul Judeţean Gorj şi Instituţia Prefectului au găzduit joi evenimentul “De la străbuni pentru urmaşi-comori dănciuleştene”, eveniment organizat cu ocazia închiderii proiectului “Datini olteneşti”. Proiectul a fost desfăşurat de Primăria Dănciuleşti şi de Ansamblul „Cununiţa”, ansamblu din care fac parte peste 30 de copii şi tineri. „Tinerii din Ansamblul „Cununiţa” Dănciuleşti au obţinut premii la toate concursurile la care au participat. Am considerat oportun să-i promovăm cu prilejul zilei de Dragobete. Sunt peste 32 de copii şi tineri care ne promovează muzica populară, dansurile şi tradiţiile comunei. Vara trecută, am participat la Festivalul Internaţional de Folclor „Dunărim cu Dunărea de Jos”, din oraşul Bechet, acolo o parte din copii au luat locul I”, a declarat Ion Andronescu, primarul comunei Dănciuleşti.
Copiii şi tinerii din Ansamblul „Cununiţa” spun că este o mândrie să-ţi promovezi localitatea, mai ales dacă tradiţiile se păstrează vii. „Mă bucur că am fost aleasă în acest proiect, au fost multe valori care ar fi putut participa la acest proiect. Sunt solistă şi membră a Ansamblului „Cununiţa”. Cânt de la vârsta de 6 ani şi jumătate, iar în ansamblu sunt de 9 ani. Interpreta mea de suflet este doamna Maria Ciobanu”, a declarat Roberta Şchiopu, solistă a Ansamblului „Cununiţa”.
Autorităţile judeţene au rămas impresionate de proiectul desfăşurat, la nivelul comunei Dănciuleşti. „Este un proiect nou, e îmbucurător faptul că primăriile din judeţ sunt interesate să-şi promoveze folclorul local, tradiţiile şi, bineînţeles, copiii de valoare. E un proiect pe care sper să-l regăsim, în viitor, în cât mai multe localităţi ale judeţului Gorj, pentru că acestea sunt o pepinieră pentru tinere talente”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
SPRIJIN
Copiii şi tinerii din Ansamblul „Cununiţa” sunt sprijiniţi permanent de autorităţile locale. „Am achiziţionat 40 de costume populare. Deplasările sunt suportate de Consiliul Local, avem grijă ca la capitolul „Cultură” să punem tot timpul o sumă de bani pentru promovarea tinerilor. Am avut tineri de pe raza comunei care, deşi nu au fost sprijiniţi, au reuşit în viaţă: Mariana Ionescu, Valentin Sanfira, Marcela Fota, Liliana Mitrana. Copiii noştri au exemple de urmat”, a declarat primarul Ion Andronescu.