Copii din Gorj, în cartea recordurilor
Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” care se desfăşoară în perioada 7-9 iunie, la Slatina, va ajunge anul acesta la un număr record de participanţi. Şi din Gorj participă în jur de 30 de copii de la Palatul Copiilor din Târgu Jiu, instruiţi de profesorul Codruţa Florescu, de altfel şi membră a juriului din Slatina.
Organizatorii Concursului Național al copiilor „Călușul românesc” au doborât miercuri seara două recorduri: cel mai mare număr de persoane care joacă împreună călușul - 1.052 de persoane şi cea mai numeroasă participare la un concurs de folclor pentru copii - 2.369 de persoane. Din Gorj îşi aduc contribuţia un număr de 30 de elevi de la Palatul Copiilor care învaţă dansuri populare. „Eu particip şi în calitate de jurat, fac parte şi din juriu, iar copiii mei, dansatorii, sunt 20 de copii plus instrumentişti, încă 10. Copiii au vârste cuprinse între 10 şi 18 ani. Sunt copiii pregătiţi de mine şi de un coregraf”, a declarat Codruţa Florescu, directorul Palatului Copiilor din Târgu Jiu.
Căluşul, în patrimoniul UNESCO
Concursul de căluș de la Slatina a ajuns la a XIX-a ediție, iar anul trecut, în premieră, 300 de participanți au dansat călușul sincron, pe esplanada din centrul civic al municipiului. Călușul este o tradiție care se păstrează încă în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Costumele călușarilor sunt albe, împodobite cu beţe colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele și panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a călușarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante și un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de călușari tot timpul jocului.