Copii diagnosticați cu Covid
Situație alarmantă în județul Gorj! Sute de copii au ajuns la spital cu afecțiuni respiratorii. Mai mult decât atât, au fost cazuri când unii dintre ei au ieșit pozitivi și la testele pentru COVID.
Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu este ocupată aproape la capacitate maximă. Medicii se confruntă cu un val de îmbolnăviri în rândul micilor pacienți, care se prezintă la Camera de Gardă cu afecțiuni respiratorii tot mai agresive.
"În perioada 10-21 decembrie, la Camera de Gardă Pediatrie s-au prezentat 522 de copii cu diverse afecțiuni respiratorii (pneumonii, viroze și bronșiolite), o mică parte dintre ei având nevoie și de internare.
În aceeași perioadă, în Secția de Pediatrie au fost internați 55 de copii. De exemplu, astăzi avem internați 22 de copii, dar am avut perioade în care zilnic erau și 33 de copii în secție. Cei mai mulți dintre pacienții internați au vârste cuprinse între câteva luni și 5 ani.
Dintre pacienții internați, marea majoritate au fost diagnosticați cu boală pulmonară interstițială (32 de cazuri); laringite și bronșiolite acute (8 cazuri), pneumonii (2 cazuri), au mai fost și pacienți diagnosticați cu amigdalită acută, rino faringite sau guturai comun, enteorocolite, anemii etc.", a afirmat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
Cazuri de COVID în rândul copiilor
În perioada aceasta au apărut și câteva cazuri de COVID în rândul copiilor.
"Am fost internată cu bebelușul la Pediatrie, iar la două zile de la externare ne-au anunțat că ar fi indicat să ne testăm pentru Covid pentru că s-au descoperit copii care sufereau și de această afecțiune. Din fericire, în cazul nostru, testele au ieșit negative", a afirmat o târgujiancă.
Reprezentanții unității medicale au afirmat că, în prezent, doar unul dintre copiii diagnosticați cu SarS-CoV2 mai este internat.
"În perioada amintită, au fost și trei cazuri de COVID, în prezent, în secție, fiind internat un singur copil cu acest diagnostic. La internare, toți copiii sunt testați PCR pentru a afla dacă sunt infectați cu virusul SarS-CoV2, iar mamele sunt testate cu teste rapide (antigen)", a mai afirmat Mihaela Țicleanu.
Severitatea afecțiunilor respiratorii a crescut în ultima perioadă, foarte mulți dintre micuții pacienți având nevoie de oxigeno-terapie. Insuficiențele respiratorii acute au afectat în mare parte copiii foarte mici, de la câteva săptămâni la nici jumătate de an.