Contestaţiile la Electra se judecă la anul… şi la mulţi ani
Dorinţa actualei puteri de a înfiinţa cât mai repede noua companie Electra mai are de trecut un ultim hop, cel al opoziţiilor depuse de diferite structuri sindicale, persoane fizice sau Fondul Proprietatea, unele dintre procese fiind programate să înceapă tocmai prin primăvara lui 2011. Directorul economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog, spune că unităţile implicate în procesul de fuziune au făcut demersuri pentru schimbarea termenelor respective, lucru care s-a reuşit deja într-un caz, în speranţa că o sentinţă finală va fi pronunţată în toamnă.
Nu mai puţin de 9 instanţe de prin diferite judeţe, inclusiv Bucureşti, au fost sesizate în privinţa contestaţiilor depuse la înfiinţarea Electra. Noua companie despre care reprezentanţii actualei puteri vorbeau că va deveni funcţională la 1 iulie a primit o lovitură direct în moalele capului chiar în momentul în care trebuia să se nască. Multe dintre contestaţiile depuse la Registrul Comerţului sunt programate să se judece în primăvara anului viitor, termenele stabilite în aceste cazuri fiind parcă anume alese pentru a le face în ciudă celor care se chinuiesc de vreun deceniu să înfiinţeze o astfel de companie energetică.
Celeritatea, o necunoscută pentru magistraţi
Termenele decise la instanţele de judecată fac pe plac opozanţilor companiei, un exemplu în acest sens putând fi considerată data de 29 martie 2011. Atunci ar urma să înceapă la Tribunalul Bucureşti judecarea contestaţiei depuse de Alina Maria Erimicioiu, complexurile energetice din Oltenia şi Hidroelectrica având calitatea de pârât în acest dosar. Data de 30 martie 2011 a fost aleasă, de asemenea, de magistraţi pentru judecarea opoziţiei formulate de George Marian Dinu. Acesta a chemat în judecată nu doar complexurile energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova, dar şi toate sucursalele Hidroelectrica şi Hidroserv implicate în procesul de fuziune. Acelaşi contestatar mai are un proces, împreună cu Fondul Proprietatea, împotriva Hidroelectrica, termenul de 28 martie 2011, fiind schimbat zilele acestea în 28 iulie 2010. Nuclearelectrica a fost, de asemenea, chemată la bară de Fondul Proprietatea, termenul ales de magistraţi pentru judecarea cauzei fiind 17 martie 2011. Celeritatea despre care fac referire adesea magistraţii şi avocaţii „sare” în ochi şi la termenele stabilite în procesele deschise de sindicatele contestatare, mijlocul lui martie 2011 fiind preferat în aceste dosare, semn că cineva se gândeşte deja la Paştele viitor, dacă nu la al cailor…
Termene mai rapide
Evident că în faţa unei asemenea situaţii, administraţiile unităţilor implicate în procesul de fuziune nu puteau rămâne indiferente, directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, declarând că vor fi cerute termene mai rapide în toate dosarele programate pentru a fi judecate în primăvara lui 2011. Liderul democrat-liberal nu găseşte normale termenele atât de îndepărtate şi spune că, în mod normal, până în toamnă, lucrurile ar trebui clarificate, astfel încât procesul de fuziune să nu întârzie prea mult.
„Procedura prevăzută de lege pentru judecarea acestor opoziţii este stabilită în instanţele de judecată, iar judecarea se face în Camera de Consiliu. Legea vorbeşte despre faptul că o asemenea procedură are caracter de urgenţă şi, în acest context, stabilirea unor termene în primăvara lui 2011 este absolut de neînţeles. Unităţile abilitate de prevederile legale au început deja să solicite reanalizarea termenelor şi acordarea unora urgente, fapt care s-a şi reuşit, spre exemplu, la Bucureşti. Sunt totuşi nouă instanţe judeţene care sunt sesizate cu asemenea opoziţii, astfel de procesul de finalizare a judecării opoziţiilor nu va fi nici simplu şi nici rapid. În ceea ce priveşte situaţiile financiare de la o anumită dată, stabilite pentru procesul de fuziune, acestea sunt date certe şi nu e obligatorie revizuirea lor din planurile de fuziune. În mod rezonabil spun acest lucru, gândind că judecarea opoziţiilor va fi finalizată în această toamnă”, declară Manţog.